Kuru Tip Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonunda Yeni Tedavi Seçenekleri - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusta en sık görme kaybı nedeni olarak bilinmektedir. Maküla bölgesinde fotoreseptörler, retina pigment epiteli ve koroid tabakasını etkileyen YBMD'nin patogenezinde genetik faktörlerden çevresel faktörlere kadar geniş bir spektrum söz konusudur. Son yapılan çalışmalarla birlikte özellikle kuru tip YBMD patogenezinde oksidatif stres, kompleman sistem, vizüel siklus toksin ürün birikimi gibi patofizyolojik mekanizmaların da etken olduğunun gösterilmesi, tedavide yeni ilaçların geliştirilmesinde yol gösterici olmuştur. Bu kısa derlemede, kuru tip YBMD tedavisi ile ilgili klinik kullanımda olan tedavi yöntemleri ile birlikte deneysel ve klinik faz çalışmaları devam etmekte olan yeni moleküller hakkında bilgi verilmektedir.

Age-related macular degeneration (AMD) is the most common cause of visual loss in older populations in developed countries. In the pathogenesis of AMD, there are wide spectrum in which photoreceptors, retinal pigment epithelium and choroidal sheet take part. Many different factors including genetic factors as well as environmental factors are accused for the etiology. Confirming the importance of oxidative stress, complement pathway, end-toxin products of visual cycle in the pathogenesis of dry type AMD has led to development of novel therapeutic agents in this disease. This article reviews recently developed molecules that are subjected to experimental and clinical trials for the treatment of dry type AMD in addition to ongoing treatment modalities.
New Treatment Options in Dry Type Age-Related Macular Degeneration
Keywords: Göz Hastalıkları