Kırsal yaşamda kadın ve din (Konya örneği) - Özüdoğru, Halide Nur (My University, 2009)
Bu çalışmada bir Orta Anadolu şehri olan Konya’da yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir seviyesi gibi çeşitli değişkenler açısından farklılıklar gösteren kırsal alanda yaşayan kadınların dini inanç, ibadet ve sosyal yaşamları incelenmiştir. Mülakat ve gözlemlerimizle birlikte 415 kadın katılımcıyla anket çalışması yapılmıştır. Konya’daki kasabalar, geleneksel bir toplum özelliği taşımakla birlikte hızlı bir değişim süreciyle de karşı karşıya bulunan, dinî hayatın yaşanan değişimle birlikte çeşitli düzey ve yoğunlukta farklılaştığı yerlerdir. Yaşanan değişim süreciyle birlikte kadınların sosyal konum ve statülerinde meydana gelen dönü¬şümler kadın dindarlığının çeşitli boyutlarındaki farklılaşmaları da beraberinde getirmiştir. Araştırmamıza katılan kadınların, ülke genelinde yaşanan hızlı sosyo-kültürel değişim sürecinden çeşitli düzeylerde etkilendikleri ifade edilmelidir. Bu değişme olgusu diğer alanlar gibi dini hayat üzerinde de etkilidir. Dolayısıyla toplumda yaşanan sosyal ve kültürel değişme süreci ile dini hayat arasında karşılıklı bir etkileşim söz konusudur. Araştırmada, kırsal alanda yaşayan kadınların, sosyo kültürel değişim süreçleri çerçevesinde kır toplum yapısı içindeki yeri ve dini inanç, tutum ve yaşayışlarının din sosyolojisi bakımından incelenmesi yapılmıştır.

In this study, religious belief, worship and social life of women living in rural areas of a Central Anatolian city Konya, which shows differences in various variables such as age, marital status, education level and income level were investigated. Together with our observations and interviews, 415 women participants were surveyed. Towns in Konya have a traditional society features, but also face a quick change process, religious life in this change process differs with various levels and density from place to place. Along with the change process, the changes and transformations occurring in the social position and status of women, has brought differentiations in various dimensions of women religiosity. This should be expressed that women participating in our research are also effected by the rapid socio-cultural changes in the country at various levels. This change phenomenon is also effective on the religious life like other areas. Therefore, there’s a mutual interaction between the social and cultural change in society and the religious life. In this research; within the framework of socio-cultural change process place of women living in rural areas and rural social structure, their religious beliefs, attitudes and life styles in terms of the religion sociology have been examined.
Keywords: Din_İslam Dini_Kadın; İslam ve Kültür_Türkiye_Konya; Kadın, Sosyal Yaşamda_Türkiye; Kadınlar_ Din_ Türkiye; Konya (Türkiye) _Sosyal Hayat ve Adetler; Müslüman Kadınlar_ Türkiye; Türkiye_Kadınlar