İstanbul büyükşehir belediyesi ve medya - Noğay, Cemal (My University, 2001)
Bu çalışmada, İstanbul'un tarihi süreç içerisindeki yönetimi ve katılımcı demokrasinin sağlanması için iletişim kanallarını ile gerçekleştirilen karşılıklı ilişkiler ele alınmıştır. Bunlara kısaca değinecek olursak; Birinci bölümde; İstanbul'un ilk dönemlerinden itibaren, seçilmiş belediye başkanları dönemine kadar ki yönetimi ele alınmıştır. Bu dönemlerdeki şehrin idare biçimleri ve sıkıntıları irdelenmiştir. İkinci bölümde; Yerel yönetimlerin kuruluşu, yasal düzenlemeleri ve ülkemizdeki mahalli idareler sistemi elene alınmıştır. Üçüncü bölümde; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu, sınırları ve yetki alanı anlatılmıştır. İstanbul'un demografik, ekonomik, sosyal, siyasi yapısı ile Türkiye ölçeğindeki önemin vurgulanmıştır. Dördüncü bölümde; Kitle iletişim araçları ve Medyanın durumsal yapısı ve toplumsal etkileri incelendi. Medyada içerik analizi yanısıra siyasi ilişkilerine de değinildi. Beşinci bölümde; Medya'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile her türlü ilişkisi ve karşılıklı iletişim ortamları değerlendirildi. Medya'nın belediye değerlendirilmesi farklı yönler göz önünde tutularak verilmeye çalışıldı. Altıncı bölümde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tanıtım stratejisi ve medya değerlendirmesi verilmeye çalışıldı. Alanın'da ilk olan bu çalışma medyanın yerel yönetimleri değerlendirmesi ve medya etiğini ortaya koyması açısından önemi yanısıra, yerel yönetimleri genel yönetimlere sıçrama taşı olarak gören siyasetçilerin, siyasi propaganda çalışmaları da irdelenmeye çalışılmıştır.

In this thesis, I studied the managing of Istanbul with historical conjecture and multiple relations between municipality and media for the purpose of reaching to participating democracy. The chapters contain topics shortly as following: In this first chapter, Istanbul's governing (municipal administrations) was studied in a period from early times, to elected mayors' time of Istanbul. Later, the city's administrative forms and problems were examined in the mentioned period. In the second chapter, establishing local administrations, legal arrangements and local management systems were studied. In the third chapter, the establishment of Istanbul Metropolitan-City Municipality, city boundaries and authorization borders were studied. Istanbul's demographic, economic, social and politic structures were examined and the importance of these factors in a global Turkey life was emphasized. In the forth chapter, media tools, the structure of media and the influences of media on the people were examined. Besides the inner analyses of media and political relations between media and the municipality were touched on. The fifth chapter contains all kind of multiple relations' between media and Istanbul Metropolitan-City Municipality. Also media's all kind of critics about the municipality were studied. In the sixth chapter, the advertisement strategy of the Istanbul Metropolitan-City Municipality and media influences were examined. This study is a first on this topic, because this study contains media's critics about the municipality, the ethic of the media and some propaganda-works of some politicians to jump into the parliament by using municipalities.
Keywords: Belediyeler-İstanbul; Medya