S100B protein levels in patients admitted to an emergency service due to seizures - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Nöbet geçiren hastalarda santral sinir sisteminde farklı düzeylerde disfonksiyon ve hasar oluşabilmektedir. Bu hasarlanmaların biyokimyasal belirteçlere bakılmak suretiyle değerlendirilebileceği bilinmektedir. Son yıllarda giderek artan bir şekilde beyine özel göstergeler araştırılmaktadır. Bu çalışmada serebral hipoperfüzyon ve/veya hipoksiye neden olan nöbet durumlarında serum S100B protein düzeylerinde değişiklik oluşup oluşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Acil servise nöbet şikayetiyle başvuran ≥18 yaşında 56 hasta çalışmaya alınmıştır. Kontrol grubunu nöbet dışı bir şikayetle acil servise başvuran 20 hasta oluşturmuştur. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, hemoglobin değerleri ve S100B proteini açısından anlamlı olarak fark bulunmuştur. Bunun yanında glukoz, sodyum ve potasyum değerleri açısından gruplar arasında anlamlı olarak bir fark yoktur. Hasta grubu S100B değerleri, kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Hemoglobin değerleri ise, kontrol grubunda, hasta grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: Hasta grubu serum S100B protein konsantrasyonu, kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur.

Objectives: Various levels of dysfunction and damage can occur in he central nervous system of patients experiencing seizures. It is known that these impairments can be assessed by measurement of biochemical markers. S100B proteins have been extensively studied n recent years. We have assessed whether there is a change in erum S100B protein levels during seizures which lead to cerebrahypoperfusion and/or hypoxia. Patients and Methods: A total of 56 patients admitted to an emergency service due to seizures and more than 18 years of age were included in the study. The control group consisted of 20 patients who were admitted to the emergency service due to complaints other than seizures. Results: There was a significant difference between the groups n terms of gender, hemoglobin levels and S100B levels, whereas here was no significant difference in terms of glucose, sodium and potassium levels. The S100B levels were significantly lower in the patient group compared to the control group. Hemoglobin levels was significantly lower in the control group compared to the patiengroup. Conclusion: Serum S100B protein concentration was found to be significantly lower in patients compared to controls.
Acil servise nöbet şikayeti ile başvuran hastalarda S100B protein düzeyi
Keywords: Genel ve Dahili Tıp