Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları (TCK m.244) - Geçmez, İrem (My University, 2019)
“Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçları (TCKm.244)” başlıklı yüksek lisans çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, bilişimsistemiyle ilgili teknik kavramlar, bilgisayar, bilgisayarın unsurları, bilişim ve bilişim sistemi,bilişim sisteminin unsurları, internet ağından ve bulut bilişimden bahsedilmiştir. Bilişim hukuku,teknik kavramların sıkça kullanıldığı bir alan olduğundan, sorunlara çözüm üretmeden önce,sorunun ne olduğunun anlaşılması amacıyla öncelikle temel kavramlar tanımlanmaya çalışılmışve günümüzde veri akışının en yoğun olduğu ağ olan internetten söz edilmiş ve internetkullanımına ilişkin birtakım istatistiksel verilere yer verilmiştir. Bu bilgilerin ardından bilişimsuçu kavramından ve bu suçların genel özelliklerinden bahsedilerek, Türk Ceza Kanunu’ndadüzenlenen bilişim suçları hakkında, tez konumuz ile ilişkili olduğundan genel bir bilgi verilmiştir.Ayrıca 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunuile bilişim suçlarının işlenmesinde kullanılan yasak cihaz ve programlarla ilgili olarak ihdas edilenyeni suç tipi (TCK m.245/ A) da bu bölümde genel olarak incelenmiştir.İkinci bölümde tez konumuz olan bilişim sisteminin işleyişini engelleme, bozma, verileriyok etme veya değiştirme suçları madde içeriğinde üç farklı suç içerdiğinden “bilişim sistemininişleyişini engelleme veya bozma suçu”, “bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirmeveya erişilmez kılma, sistemde var olan verileri başka bir yere gönderme suçu” ve “bilişim sistemiaracılığıyla kendisinin ya da başkasının yararına haksız bir çıkar sağlama suçu” şeklinde üçbaşlık altında detaylı bir şekilde incelenmiştir. İnceleme içerisinde bu düzenlemelerinuygulamadaki yansımalarını ortaya koymak amacıyla Yargıtay kararlarına da atıf yapılmıştır.Tezin sonuç kısmında ise bütün bu inceleme ve analiz neticesinde bilişim sisteminiengelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçlarıyla hukuki anlamda daha etkilimücadele edebilmek amacıyla yapılması gereken düzenlemeler ve alınması gereken tedbirlereyönelik önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.

Our postgraduate study, which is titled Crimes of Information System Blocking,Disrupting, Data Deletion or Alteration (TPC Art.244), consists of two parts. In the first part,technical concepts of the information system, computer, computer elements, information,information system elements, internet network and cloud computing are touched upon. Sinceinformation technology law is a field where technical concepts are frequently used, beforeoffering solutions to problems and in order to help understand what the problem is, firstly thefundamental concepts are defined, internet -which in today’s world has the most data transfertraffic- is touched upon and some statistical data are presented regarding internet usage. Afterthen, general information is provided about the concept and general features of cybercrime andcybercrimes which are regulated in Turkish Criminal Law, since it is related to our thesissubject. Furthermore, the new type of crime (TPC Art.245/ A) related to forbidden devices andprograms used in cybercrimes, which came to existence on April 7th 2016 through 6698Numbered Law on the Protection of Personal Data, is analyzed in this part in general.In the second part, since the crime of blocking, disrupting, data deletion or alterationof the functionality of information system consists of three different types of crime, they areelaborately analyzed in three parts as “crime of blocking or disrupting the functionality of theinformation system”, “crime of disrupting, deleting, altering data or rendering datainaccessible, transferring existent system data to another place” and “gaining unfairadvantage for oneself or another person using the information system”. In the analysis thereare references made to the decisions of Court of Cassation so as to project the effect of theseregulations in practical terms.In the conclusion of this thesis, with the results from all research and analyses above,it is attempted to provide suggestions regarding regulations and precautions that need to beimplemented to combat the crimes of blocking, disrupting, data deletion or alteration moreeffectively in the sense of law.
Keywords: Bilgisayar; Bilişim; Bilişim Sistemini Bozma; Bilişim SisteminiEngelleme; Bilişim suçları; Bilişim Suçu; Blocking of InformationSystem; Computer crimes; Cybercrime; Data; Data Alteration; Data Deletion; Disrupting of Information System; Hukuk; Information; Internet; İnternet; Kamu hukuku; Law; Public law; Veri; Verileri Değiştirme Computer; Verileri Yok Etme