Avro bölgesine dahil olmayan AB ülkelerinin Almanya ile Maastricht kriterleri çerçevesinde yakınsama analizi - Sapmaz, Adeviye Sultan (My University, 2019)
Bu çalışmada Avro Bölgesine dahil olmayan ülkelerin Maastricht kriterleri açısından Avrupa Birliği üyelerine yakınsayıp yakınsamadıkları 2000-2017 dönemi makroekonomik performansları ele alınarak incelenmiştir. Avro Bölgesine dahil olmayan ülkelerin temel makroekonomik veriler açısından yakınsamaları, söz konusu ülkelerle Almanya ve Avro Bölgesi ortalamaları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ekonomik ve ampirik analiz olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmiştir. Grafiksel gösterim ve ampirik sonuçlar birbirlerini doğrulamış, Avro Bölgesine dahil olamayan ülkelerin hangi değişkenler açısından Almanya'ya ve Avro Bölgesine yakınsadıkları, bu yakınsamanın gücü ortaya konmuştur. Yakınsamanın ampirik açıdan test edilmesinde yakınsama literatüründe kullanılan iki yöntem olan Beta ve Sigma metodlarının her ikisi de çalışmada kullanılmıştır. Bunun yanında Beta metodu yakınsamanın mutlak mı yoksa koşullu mu olduğunu test etme imkanı sağladığından, bu çalışmada da yakınsamanın var olup olmadığının yanında yakınsamanın mutlak mı yoksa koşullu mu olduğu tespit edilmiştir.Çalışma üç ana bölümde ifa edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; tarihsel süreç, Maastricht yakınsama kriterleri, Avrupa Birliği ülkelerinde kriz, krize karşı alınan önlemler ve kemer sıkma politikalarından bahsedilmiş, ikinci bölümünde; avro bölgesine dahil olmayan ab ülkelerinin ekonomik analizi yapılmış, bütçe açığı oranı, kamu borcu oranı, enflasyon oranı, uzun vadeli faiz oranı, kur istikrarının grafiksel gösterimleri yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise literatür taraması, veri ve metodoloji (Beta (β) Yakınsaması, Sigma (σ) Yakınsaması) devamında ise analiz ve sonuçların yorumlanması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; yapılan sigma testi sonuçlarının da hem grafiklerde gözlemlenen durumları ve Beta yakınsama testinde elde edilen bulguları destekler nitelikte olduğu saptanmıştır.

In this study, it was analyzed that whether the countries which are not included to the Eurozone converge to the European Union countries or not in terms of Maastricht criteria by addressing their macroeconomic performances in the 2000-2017 period.Convergences of the countries which are not included to the Eurozone in terms of basic macroeconomic data were evaluated by comparing the countries in question with their averages in Germany and Eurozone. This evaluation was performed in two different ways; economic and empirical analysis. Graphical display and empirical results verified one another and in terms of which variables the countries which are not included to the Eurozone converge to Germany and Eurozone revealed the power of this convergence. Beta and Sigma methods, which are the two methods used in convergence literature in testing the convergence in terms of an empirical angle, were both used in this study. Furthermore, due to the Beta method provides an opportunity to test the convergence about if it's absolute or conditional, whether the convergence is absolute or conditional besides whether the convergence exists or not was also determined in this study.The study was performed in three main stages. At the first stage of the study, historical process, Maastricht convergence criteria, austerity policies and the economics of the EU countries which are not included to the Eurozone were analyzed; at the second stage, graphical displays of budget deficit rate, public debt rate, inflation rate, long-term interest rate, and exchange stabilization were performed. At the third and the last stage of the study, literature review, data and methodology (Beta (β) Convergence, Sigma (σ) Convergence) and afterwards, commenting on the analysis and results were made. At the end of the study; it was determined that the results of the Sigma test confirm both the facts observed in the graphics and the results obtained from the Beta convergence test.
Keywords: AB; Avro; Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; Convergence; EU; European Union; European Union countries; Maastricht Criteria; Maastricht Kriterleri; Yakınsama Euro