Karayollarındaki hız kesici kasislerden elektrik üretimi - Demircan, Ali (My University, 2014)
KARAYOLLARINDAKİ HIZ KESİCİ KASİSLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ Yaptığımız çalışmada fosil yakıtların çevreye verdiği zararlar üzerinde durulmuştur. Fosil yakıtların enerji üretimindeki payını azaltmak için yapılan çalışmalar incelenmiştir. Yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yapılmıştır. Teknolojideki gelişmeler ve artan nüfus ile birlikte ortaya çıkan enerji açığı üzerine araştırmalar yapılmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretimi üzerinde durulmuştur. Enerji açığını kapatmak için alternatif enerji üreten sistemler incelenmiştir. Mini ve mikro düzeyde elektrik üretim sistemleri irdelenmiştir. Mini ve mikro sistemlerle hidrolik yolla elektrik enerjisi üretimi araştırılmıştır. Çalışmanın asıl hedefi, karayollarındaki hız kesicilerden hidrolik yolla elektrik enerjisi üretmektir. Üretilen enerjinin, çevre aydınlatma ve sinyalizasyon cihazlarının beslenmesinde kullanılması düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda elektrik üreten hız kesici sistem tasarlanmıştır. Farklı yöntemler ve araçlarla sistem teste tabi tutulmuştur. Geliştirilen hız kesici sistem ile yapılan deneyler sonucunda, 15-20 V gerilim, 200 mA akım, 3-4 W güç üretildiği gözlemlenmiştir.

PRODUCING ELECTRICITY FROM THE SPEED BUMPS ON HIGHWAYS In our study, the harm of fossil fuels to nature was emphasized. The studies to reduce the percentage of the fossil fuels in energy production were viewed. The importance of renewable energy resources was underlined. It was given point to the energy deficit with the developments in technology and growing population. Importance of energy production with renewable energy resources was emphasized. Energy production systems in mini and micro levels were studied. Electrical energy production from mini and micro systems with hydraulics was researched. The main objective of the study is to produce electrical energy from the speed bumps on highways with hydraulics. The energy produced from these systems are planned to be used on lighting and signalization equipments. As the result of the study, the electricity producing speed bump was designed and was tested with different methods and tools. 15-20 V voltage, 200mA current, 3-4 W power was produced as the result of the experiments that are made with the system.
Keywords: Mekatronik; Yenilenebilir enerji kaynakları