Laparoskopik histerektomi ameliyatı sonrası hastalara verilen ılık suyun gastrointestinal fonksiyonlara etkisi - Akkurt, Tansu (My University, 2019)
Amaç: Araştırma, laparoskopik histerektomi ameliyatı yapılmış hastalara ameliyat sonrası verilen ılık suyun gastrointestinal sistem fonksiyonlarına (bağırsak hareketlerine, gaz ve gaita çıkarma süresine) etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi.Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü deneysel çalışma, İstanbul’daki bir devlet hastanesinin jinekoloji servisinde Ocak 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya laporoskopik histerektomi yapılan toplam 90 katılımcı alındı (deney grubu=45; kontrol grubu=45). Deney grubundaki katılımcılara postoperatif 6. saatte 37 oC ısıdaki 200 ml ılık su 5 dakika içinde içirildi. Veriler, Anket Formu ve Hasta Takip ve Değerlendirme Formu ile elde edildi. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre gruplardaki katılımcıların demografik özellikleri ve sağlığa ilişkin özellikleri, bağırsak alışkanlıkları, geçmiş cerrahi öyküleri, ameliyat endikasyonları, ameliyat türleri, ameliyat süreleri, postoperatif kullanılan ağrı kesiciler, mobilizasyon saatleri, aldığı-çıkardığı sıvı miktarı ve bulantı-kusma durumları benzerdi (p>0.05). Post op 7. saatte deney grubunda bağırsak hareketleri başlayan katılımcı sayısının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla olduğu bulundu (p<0.05). Post op 10., 11.-12., 13.-14, 15.-16., 17.-18. saatlerde gaz çıkaran hasta sayısının deney grubunda kontrol grubuna göre daha fazla olduğu ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0.05). Kontrol grubundaki katılımcıların post op 10., 11.-12., 13.-14., 15.-16., 17.-18. saatlerde distansiyon ve 10., 11.-12., 13.-14. saatlerde distansiyona bağlı ağrı yaşama durumları deney grubundaki katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.05).Sonuç: Laparoskopik histerektomi ameliyatı sonrası hastalara post op 6. saatte verilen ılık suyun postoperatif ilk 18 saatte bağırsak fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğu söylenebilir.

Aim: The research was carried out in order to evaluate the impact of warm water that given patients after laparoscopic hysterectomy surgery to gastrointestinal functions (bowel movements, gas and stool extraction time).Materials and Methods: A randomized controlled experimental study was conducted at the gynecology service of a state hospital in Istanbul between January 2018 and February 2019. A total of 90 participants who underwent laparoscopic hysterectomy were included in the study (experimental group=45; control group=45). Participants in the experimental group 200 ml of warm water at 37 ° C in the postoperative 6th hour was given within 5 minutes. Datas were obtained with Questionnaire and patient follow-up evaluation form.Results: According to the results obtained from research, demographic characteristics and health-related properties, bowel habits, past surgical history, indications for surgery, surgery types, duration of surgery, postoperative painkillers, hours of mobilization, taken and urinated amount of liquid, nausea and vomiting were similar in groups participants (p>0.05). The number of participants who started bowel movements in the experimental group at postoperative 7th hour was found to be statistically significantly higher than the control group (p<0.05). In the experimental group, it was determined that the number of patients extraction the gas at the post op 10th, 11th-12th, 13th-14th, 15th-16th, 17th-18th hours were more than the control group and there was a statistically significant difference between the groups (p<0.05). The control group participants’ distension at post op 10th, 11th-12th, 13th-14th, 15th-16th, 17th-18th hours and status of living pain depending on distension at post op 10th, 11th-12th, 13th-14th hours were higher than experimental group participants as statistically significant (p<0.05).Conclusions: It can be said that a positive effect on the intestinal functions at postoperative first 18 hours that given warm water to patients post op sixth hours after laparoscopic hysterectomy surgery.
Keywords: bağırsak hareketleri hysterectomy; bowel movements; gas extraction; gastrointestinal sistem; gastrointestinal system; gaz çıkarma; histerektomi; laparoscopy; laparoskopi