Meme kitlelerinin benign ve malign ayrımının yapılmasında 3t ¹h mr spektroskopi uygulamasının tanıya katkısı - Ramazan, Abdullah (My University, 2013)
Meme Kitlelerinin Benign ve Malign Ayrımının Yapılmasında 3t ¹H MR Spektroskopi Uygulamasının Tanıya Katkısı Giriş: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan kanserdir. Meme kanseri mortalitesini azaltmada erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Mamografi ve Ultrasonografi (USG), meme kanseri tanısında oldukça yüksek duyarlılışa sahipken düşük özgüllüşü nedeniyle yeni tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yüksek riskli grupta tarama amçlı ve birçok olguda sorun çözücü olarak tanısal amaçlı kulllanılmaktadır. Kolin seviyesi meme lezyonlarında maligniteyi belirlemede kullanılmaktadır.Literatürde Meme MR spektroskopi ile yapılmış az sayıda çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda MRS’nin duyarlılışı %70-100,özgüllüşü ise %67-%100’dür. Bu araştırmanın amacı, meme lezyonlarının benign ve malign ayrımının yapılmasında 3 Tesla MRG ile Tek Voksel Proton MR spektroskopi yönteminin kolin piki saptanmasını temel alarak tanıya katkısını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada Ocak 2013-Mayıs 2013 tarihleri arasında,mamografi ve usg incelemeleri sonucunda malignite açısından şüpheli lezyon saptanan 45 gönüllü kadın hastanın 1cm ve üstü 51 lezyonu 3 T MR cihazı ile görüntülendi.Tek-voksel 1H MRS incelemesi tüm olgulara dinamik kontrastlı görüntüler elde edildikten sonra yapıldı.Lezyonlar trucut biyopsi ile histopatolojik tanı aldı.Malign ve benign ayrımında MRS'nin seçicilik, duyarlılık ve tutarlılışı saptandı. Kolin piki varlışı pik altında kalan alan ölçümlerine göre deşerlendirildi ve bir cut off noktası oluşturuldu. Bulgular:Yaşları 21-77 arasında 45 hastanın 51 lezyonu görüntülendi.Lezyonların MRG'de ortalama boyutu 23mm idi (10–65 mm). Ellibir lezyonun 26’sı benign(%)51, 25’i malign (%49) histopatolojik tanı aldı. Yirmibeş karsinom olgusunun 24’ünde (%96), 26 benign olgunun ise 9’unda (%35) kolin piki saptandı. Malign olgularda kolin piki deşerleri ortalama 122,19; benign olgularda ise ortalama 29,68’dir.Malign olguların kolin piki deşerleri benign olgulara göre anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,001).Kolin piki altında kalan alan ölçüm deşeri 19,5 kesme deşeriiçin;%96 duyarlılık;%65 özgüllük ve %80 doşruluk göstermektedir.şstatiksel olarak 2cm altındaki lezyonlarda 1H MRS’nin duyarlılışı %100, özgüllüşü %55.5, doşruluşu %80 iken, 2cm ve üstündeki lezyonlarda duyarlılık %92.8, özgüllük %70.5, doşruluk %80.6 bulunmuştur. Sonuç: 3 Tesla Tek Voksel 1H MRS malign ve benign meme lezyonlarının ayrımını, 19.5 cut off deşer ile kolin piki saptanmasına dayanarak %96 duyarlılık ve %65 seçicilik ile yapabilmektedir.Elde edilen sonuçlara göre özellikle 2cm ve daha büyük lezyonların deşerlendirilmesinde 1H MRS'nin özgüllüşü oldukça yüksektir.Klinikte kısa sürede uygulanabilen,hastalar tarafından iyi tolere edilen bu non invaziv teknik ile benign lezyonlara yapılan gereksiz biyopsilerin sayısının azaltılabileceşini öngörmekteyiz. Meme MR spektroskopi,Meme kanseri

Single Voxel 1H MR Spectroscopic Imaging at 3 T for the Differentiation of Benign and Malignant Breast Lesions Introduction: Breast cancer is the most frequent and leading type of cancer resulting in death among women. Early stage diagnosis and treatment of breast cancer is the main way to reduce its mortality. US and Mammography have relatively high sensitivity, however due to their low specificity new diagnostic methods are in need. MRI is frequently used in screening high risk women and as a problem solving tool in different indications. MR Spectroscopy is a new method in breast imaging as few studies are found in literature. The cholin level is used an indicator of malignancy in breast lesions. According to previous researches sensitivity and specificity of MRS are 70-100 % and 67-100 % respectively. The aim of our study is to evaluate the effect of single voxel 1H MRS in differentiating malignant breast lesions based on cholin peak detected by 3 Tesla MRI. Materials and Methods: In this prospective study, Single voxel 1H-MR spectroscopy was performed with 3T magnet after gadolinium administration in 45 consecutive women with known breast abnormalities from conventional imaging (mammography, ultrasonography). Fiftyone breast lesions greater than 1cm in diameter were included in the study. All lesions were confirmed histologically with large core needle biopsy specimens. Sensitivity, specificity and accuracy of the 1HMRS were calculated. The presence of choline peak was evaluated according to peak area under the curve calculated and was obtained cutoff point. Results: A total of 45 patients (age range, 21–77 years) with 51 lesions were imaged. The median lesion size at MR imaging was 23 mm (range, 10–65 mm). Histologically, 25 (49%) of 51 lesions were malignant, and 26 (51%) were benign. Choline peak was detected in 24 of 25 (96%) malignant and 9 of 26 (35%) benign lesions. of MR spectroscopic imaging was 96%, 65% and 80% respectively for the differentiation of benign and malignant breast lesions. The value of the area under choline peak was calculated and varied between 10.8 and 550 (122,19±124,54) in malign lesions and between 0 and 219 (29,68±47,23) in benign lesions with a significant statistical difference (p<0,001). With the use cutoff value of 19.5, 3T MR spectroscopic imaging provided a 96% sensitivity, 65% specificity of , 80% accuracy in the differentiation of benign and malignant breast lesions. The sensitivity, specificity and accuracy was 100%, 55.5% and 80% in lesions smaller than 2 cm in diameter and 92.8%, 70.5%, and 80.6% in lesions larger than 2cm in diameter respectively. Conclusion: Specificity and sensitivity of single Voxel MRS in differantiation of malign and benign lesions were 96% and 65% respectively based on 19.5 cutoff point assigned to the area under choline peak. According to our findings, specificity of MRS improves especially in lesions larger than 2cm. Our study data show that the information obtained at proton (1H) MR spectroscopy may decrease the number of biopsy recommendations for benign lesions as a quick and well tolerable examination method. Key words: Breast MR spectroscopy, Breast Cancer
Keywords: Meme Hastalıkları; Meme Tümörleri; Ultrasonografi, Meme