Türkiye’de sivil din olgusu - Düzce, Mesut (My University, 2016)
Bu çalışmada sivil din kavramının doğuşu, ona ilişkin geliştirilen teoriler ve onun ulus-devlet ile ilişkisi ele alınmaya çalışılmıştır. Ardından sivil din konusunun iki farklı örneğini sergileyen Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa tecrübelerine, çalışmanın esas konusu olan Türkiye tecrübesi için bir zemin oluşturması bakımından incelenmiş ve nihayet sivil dine yönelik geliştirilen teorilerin Türkiye’de nasıl bir karşılıklarının bulunduğu sorularına cevap aranmaya çalışılmıştır.

In this study, it has been examined the emergence of civil religion concept, the theories developed about it and its relationship with the nation-state. Then two civil religion experience, America and France, are discussed to form a basis for Turkish case and finally it has been tried to search for the answer that how the civil religion theories have corresponded in Turkey.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; Din sosyolojisi; Din ve devlet; Din ve siyaset; Din ve toplum; Fransa; Sivil din; Türkiye