Otomotiv sektöründe temel elektrik ve elektronik testleri için gerekli donanım ve hazırlıklar - Tekkeşin, Harun (My University, 2002)
Bu çalışmada otomotiv, elektrik, elektronik ve bilgisayar alanlarındaki gelişmeler verilmiştir. Bu bağlamda özellikle son yıllardaki hızla değişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan otomotiv alanındaki yeni sistemler tanıtılmıştır. Bu sistemlerdeki elektrik ve elektronik devre elemanları ve bu elemanlarla oluşturulmuş devre şemaları ile çalışma zenginleştirilmeye çalışılmıştır. Otomotiv alanında eğitim veren ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında kullanılan sistem ve materyaller incelenerek alternatif bir eğitim yöntemi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu yöntemde bilgisayar yazılım programları aktif bir şekilde kullanımı söz konusu olmuştur. Elektronik alanındaki mevcut yazılım programlarından bazıları anlatılmıştır. Bu programlar içerisinde özellikle Electronics Workbench zerinde durulmuştur. Bu programda, diğer programlardan farklı olarak uygulama yapabilme imkanının mevcut bulunmasının önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkışı vurgulanmıştır. Electronics Workbench tanıtılarak, örnek devrelerle elektrik ve elektronik sistemler anlatılmaya çalışılmıştır. Bu program ile bir çok sistem bilgisayar ortamında çizilmiştir. Bu program ile otomotiv alanındaki bazı devre ve sistemlerin daha kolay anlaşılabileceği kanıtlanmaya çalışılmıştır. Son kısımda ise yapılan çalışmanın eksik yönleri irdelenmiştir. Özellikle bilgisayar ortamının eğitim alanında her zaman temin edilememesi eksik bir yön olarak eleştirilmiştir. Ancak otomotiv alanındaki elektrik ve elektronik sistemlerin daha masrafsız ve kolay anlatılabilmesi gibi avantajları vurgulanarak; Electronics Workbench programının eğitim alanında kullanılabileceği anlatılmaya çalışılmıştır.
Keywords: Makine Mühendisliği; Motorlu kara taşıtları; Otomotiv Sektörü