Meme kanserinde mİR-193b ekspresyon düzeyi ile ERalfa ve IGFBP5 ilişkisi - Peker, İrem (My University, 2012)
Kanser, ölümle sonuçlanabilen, genetik bir hastalıktır. Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser tipidir ve ölüm ile sonuçlanan kanserlerin başında gelmektedir. RNA molekülünün bir türü olan miRNA’lar kısa, tek zincirli ve protein kodlamayan RNA’lardır. miRNA’ların gen ekspresyonundaki önemli rolü, kanser için yeni bir umut olmuştur. miRNA’ların onkogenleri susturma, metastazı önleme, metastazı tetikleme, kemoterapiye dayanıklılık kazandırma gibi rolleri vardır. IGFBP5’in insan meme kanserlerinde hücre büyümesini in vivo ve in vitro inhibe ettiği saptanmıştır. Aynı zamanda metastaz, endokrin tedaviye yanıt, nüks ve kötü prognoz ile ilişkilendirildiği çalışmalar da bulunmaktadır. IGFBP5’in hücresel yerleşiminin hücre içerisindeki fonksiyonunu etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada meme kanserli hastalara ait paraffin kesit doku örnekleri immunohistokimyasal olarak incelenerek alt tiplere ayrılmış ve her örnekteki IGFBP5 ekspresyonu immunohistokimyasal yöntem ile incelenmiştir. Aynı örneklerdeki miR-193b ekspresyon düzeyi RT-PZR ile incelenip, IGFBP5 ve ERα arasındaki korelasyon değerlendirilmiş, ilişkileri aydınlatılmıştır. mir193-b’nin ERα’yı regüle ettiğini gösteren çalışmalar olmakla birlikte bu ilişkinin saptanamadığı çalışmalar da bulunmaktadır. Çalışmamızda 48 meme kanserli, Türk, kadın hastaya ait doku örnekleri incelenmiş ancak mir-193b’nin ERα’yı düzenlediğıne dair herhangi bir bulgu elde edilememiştir. Ayrıca IGFBP5 ekspresyonu ile mir-193b ekspresyonu arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. İncelenen hasta grubunda mir-193b ekspresyonu meme kanserinin alt tiplerinde farklılık göstermediği gibi, tümör dokusu ve periferindeki normal doku arasında da bir farklılık göstermemektedir. Bu durum mir-193b’nin meme kanseri açısından uygun bir belirteç olamayacağını düşündürmektedir. IGFBP5, Meme kanseri, miR193b, RT-PZR 2.

Association of IGFBP5 and ERalpha with mir193b expression levels in breast cancer Cancer is a genetic disease that can end up with death. Breast cancer is one of the most common cancer type for women. miRNA’s are small, single stranded and non-coding RNAs that has a special role in gene expression. The role of miRNAs’ in cancer such as silencing the oncogenes, inhibiting or promoting metastasis and making tumors resistant to chemotherapy, became a new hope in cancer research. It is shown that IGFBP5 inhibits cell growth in vivo and in vitro in human breast cancer. At the same time it is associated with metastasis, bad prognosis and endocrine treatment. The cellular localization of IGFBP5 affects its function in cell. In this study, formalin fixed paraffin embedded tissue sections of the patients with breast cancer analyzed by immunohistochemistry to define IGFBP5 expressions. miR-193b expression level is later analyzed with Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) and the correlation between the expression levels and IGFBP5, plus ERα is analyzed. It has been shown that Erα is regulated by mir-193b in some studies, but in contrast some studies show no correlation. In our study, we used tissue samples of 48 Turkish women with breast cancer, but we couldn’t find any evidence that supports such regulation. There is no significant relation found between IGFBP5 expression and mir-193b expression. The group of people that has been studied in our study showed no correlation between mir-193b expression and breast cancer sub types. There is also no difference between mir-193b expression in tumor tissue and in peripheral tissue. These results indicate that mir-193b is not a good biomarker for breast cancer. Key words: ERα, IGFBP5, Breast Cancer, miR193b, RT-PCR
Keywords: Kanser_Hastalıklar; Tıbbi Biyoloji