Bir eğitim ve araştırma hastanesinin obezite polikliniğine başvuran obez bireylerin beden algılarının benlik saygısı üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Tekdemir, Şafiye Çalışkan (My University, 2014)
Araştırma, İstanbul ilinde bir eğitim ve araştırma hastanesinin obezite polikliniğine başvuran obez bireylerin beden algılarının benlik saygıları üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evreni dört ay boyunca obezite polikliniğine başvuran obez bireyler oluşturdu. Haziran–Eylül 2011 tarihleri arasında obezite polikliniğine başvuran obez bireylerden çalışmaya katılmayı kabul eden 605 kişiden anketi eksiksiz dolduran 554 kişi örneklemi oluşturdu. BKİ hesaplaması hastanenin obezite polikliniğinde dijital tartı ve boy ölçer kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür biligilerine dayanarak oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bu analizde t testi, tek yönlü anova ve Pearson Kolerasyon testi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda vücut algısı düşük olan obez bireylerin benlik saygıları düşükken vücut algısı yüksek olanların benlik saygılarının da yüksek olduğu bulundu. Çalışmaya göre; obez bireylerin benlik saygısı ile yaş, öğrenim durumu, ekonomik durumu, kilo sorunu yaşamaya başladığı dönem, kilo vermek için denediği yöntem, fazla kilonun yaratığı sorunu fiziksel ve psikolojik olarak değerlendirme arasında anlamlı ilişki bulundu. Vücut algısı ile yaş, medeni durum, ekonomik durum, fazla kilonun yarattığı sorunu psikolojik değerlendirme, spor yapma ve birinci derece yakınlarında obez bireylerin olması değişkenleri ile anlamlı ilişki bulundu. Sonuç olarak kişinin benlik saygısını geliştirmesi ve bedeni ile ilgili olumlu bir algı geliştirmesi için ağırlık kontrolünün yanısıra psikolojik destek alması gerekmektedir. benlik saygısı, obezite, vücut algısı SUMARRY The Evaluatin Of The Effects Of Body İmage Of Obese İndividuals Who Apply İn Obesty Clinic Of an Education and Research Hospital The research was performed as a descriptive and cross-sectional study to asses the impact of perception of body image of the obese individuals who applied to an education and research hospital in İstanbul on their self-esteem. The population of the study was consisted of people who applied for the obesity clinic in last four months. The sample were created with 554 people from the indivuals who consulted between the period of June-September 2011 to obesity clinic who accepted to involve into the study. BMI calculation was performed using a digital scale and height gauges. The data was generated by the researcher using Personal Information Form, Body Image Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale which are based on literature. These datas were analayzed by SPSS. In this analysis, t-test, one-way ANOVA and Pearson Correlation test technique were used. In accordance with the results, obese individuals with low body perception have low self-esteem while the others with high body perception have a higher self-esteem. According to the study, there is a correlation between the self-esteem of obese individuals and their age, educational level, time for beginning of weight problems, the methods for losing weight, the evaluation of the physical and psychological impacts of excess weight. Also there is a correlation between the body perception and age, marital status, economic status, psychological evaluation of excess weight, exercise and the fact that there are obese people in relatives. As a result, in order to develop self-esteem and create a positive perception about the body, it is necessary to take psychological support along the weight control. Key words: self-esteem, obesity, body perception,
Keywords: Benlik Saygısı; Obezite; Psikiyatri; Psikiyatri Hemşireliği