Reenkarnasyon ile ilişkilendirilen ayetlerin değerlendirilmesi - Bulğen, Mehmet (My University, 2005)
‘Reenkarnasyon ile İlişkilendirilen Ayetlerin Değerlendirilmesi’ isimli bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kur’ân-ı Kerîm’in Anlaşılması ve İtikâdî Hükümlerin Çıkarılmasında Metot konusu işlenmiştir. İkinci bölümde reenkarnasyonun epistemolojisi ve tarihsel arkaplanı ele alınmış, ayrıca günümüz Türkiye’sinde isimleri reenkarnasyonla anılan dernek ve gruplar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde konuyla ilgili ‘ruh’, ‘ölüm’ ve ‘ölümsüzlük’ gibi temel kavramlar açıklanmış, İslam dininin ahiret inancı ortaya konulmuş ve sonrasında reenkarnasyon ile ilişkilendirilen ayetlerin değerlendirilmesi yapılmıştır.

This thesis which is named as ‘Evaluation of the Verses Related with Reincarnation’ is composed of three parts. In the first part methodology concerning the comprehension of the Holy Quran and issuing decrees of belief from it was explained. In the second part besides epistemology and historical background of reincarnation; associations and groups in Turkey that are involved with reincarnation were analyzed. Thirdly, main concepts which have links with the subject such as ‘spirit (soul)’, ‘death’ and ‘eternity’ were clarified, hereafter belief of Islam is explained and finally verses related with reincarnation were evaluated.
Keywords: Din; İslam Dini; Kelam; Reenkarnasyon; Tefsir ve tefsir ilmi