Lider yetiştirmede yetkinliklerin önemi ve Kara Harp Okulu örneği - Güçel, Cem (My University, 2007)
LİDER YETİŞTİRMEDE YETKİNLİKLERİN ÖNEMİ VE KARA HARP OKULU ÖRNEĞİ Günümüz dünyasında birçok olgu çok hızlı bir biçimde değişmekte ve kavramlar, stratejiler, iş ilişkileri gibi birçok değer her geçen gün yeni ve farklı anlamlar bulmaktadır. Artık modern yönetim uygulamaların yetersiz kaldığı dünyada yeni yönetim uygulamalarına geçiş süreci yaşanmakta, bu süreç pek tabii ki bir sürü sancıları ve sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Bilindiği gibi organizasyonların var olmasını sağlayan 2 temel unsur vardır; “sistem ve insan”. Organizasyonlar doğru sistemle doğru insanları bir araya getirdiği sürece varolacaklardır. Ancak bu, günümüz bilgi toplumunda oldukça zor bir durumdur. Organizasyon çalışanlarından müşteriye kadar var olan süreçteki tüm insanları mutlu edebilecek bir sistem kurmaksa yine organizasyonlara düşmektedir. Bununla birlikte bu sistemin kurulması, öncelikli olarak çalışanların seçiminde organizasyonun vizyon, misyonuna ve değerlerine uygun olarak belirlenen yetkinliklere sahip olanların tercih edilmesi müteakiben bu seçilen personelin yetkinliklerine uygun işlerde görevlendirilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu anlamda şirketlerin, eleman seçme sürecinden performans değerlendirme sürecine kadar süren bir süreçte, çalışanların yetkinliklerini göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu ise yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetiminin uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki bir şirketin başarısını ve yetkinlik düzeyini kendi çalışanlarının yetkinlikleri ve performans dereceleri belirleyecektir. Bu çalışmada öncelikli olarak yetkinlik ve yetkinlik modelleri ele alınmış, yetkinlik odaklı insan kaynakları yönetimine değinilmiştir. Sonrasında ise liderlik konusu irdelenerek, yetkinliklerin liderlik üzerindeki etkisi açıklanmıştır. Tezin amacı, yetkinliklerin liderlik üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Tezin birinci bölümünde, öncelikle yetkinliğin tanımı, doğuşu ve tarihsel gelişimi, nitelik ve özellikleri açıklanmıştır. Yönetimde yetkinliğin önemine değinilerek bu süreç incelenmiş, sonrasında ise yetkinliğin türlerine, tarz, yaklaşım ve modellerine yer verilmiştir. Yetkinlik kavramı ve sürecine etki eden unsurların açıklanmasıyla birlikte, yetkinlik kavramının genel bir çerçevesi çizilmiştir. Tezin ikinci bölümünde liderlik ve tanımı, liderliğin yönetimdeki rolü, özellikleri ve yaklaşımları açıklanmıştır. Liderliğin yetkinlikle olan bağlantısına değinilmiştir. Son bölüm olan uygulama bölümünde, uygulamanın amacı, hipotezleri ve sınırlılıkları belirtilmiş, daha sonra uygulamanın modeli açıklanmış ve verilerin toplanması ve işlenmesi yöntemlerine yer verilmiştir. Yapılan uygulama sonucunda; organizasyonun vizyon, misyon ve değerleri doğrultusunda belirlenen yetkinlikler çerçevesinde, performans değerlendirmesi yapılarak, kişisel bazda ve kurumsal bazda ölçümler elde edilmiştir. Bu ölçümlerin ve değerlendirmelerin ışığı altında yetkinliklerin liderlik üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Farklı yaş, uyruk, askeri sınıf, askeri-sivil lise kaynaklı personel değerlendirilmiş ve geleceğin rekabet ortamında insanın ve yetkinliklerin önemi vurgulanmıştır. THE IMPORTANCE OF COMPETENCY IN LEADER TRAINING AND THE TURKISH MILITARY ACADEMY EXAMPLE In contemporary world everything changes quite rapidly and concepts on strategies or relationships find new meanings. The modern applications of management are not enough and thus a process of new strategies are tried to be applied. Of course that period will be painful. As known there are two main elements of the organizations: human and the system. Organizations continue to live if the can bring the correct person and the correct task together. However, this can be very difficult for today’s organizations. It is on the organizations to build a system to please the workers, managers and the customers. While the organizations have to prepare an optimal climate, this can only be possible by having the right person for the right job that fits to the organizations vision as well as the mission. For this, the organizations should use an evaluation criterion that is based on skill evaluation starting from the selections of the workers, ending in evaluating their performance. This can be possible by application of human relations to management and evaluation. It must be kept in mind that, the performance and the skills of the organizations depends on the skill and the performance of its workers. The main purpose of this thesis is to identify the contribution of performance evaluation to leadership qualities. In this study, firstly the meaning and the historical background as well as the characteristics of competence are dealt. Then the importance, styles, approaches and models of efficiency rating were explained. After describing the effective evaluation process, the elements that may affect the process were explained as well as framing what has been understood from the word competency. The second chapter talks about what is leadership, the role of leadership in management and approaches to leadership, the connection of leadership to performance evaluation. The final chapter valuates the datum. Some measurements were done according to the vision, the mission and the values of the organization. The results were obtained on depending on the basis of individuals and the organization. In the light of these results, the effect of competency on leadership is discussed. The importance of competency is discussed according to age, nationality, military branch and differences in high-school. As a result it is understood that the performance based evaluation is a useful tool is when measuring skills, capacities and capabilities of workers/ employers of the organization as well as the organization.
Keywords: Liderlik; Yetkinlik; Yönetim