Decision support system design to evaluate recovery options for rental products - Katrancıoğlu, Sevan (My University, 2024)
Geri dönüşüm süreci hem ekonomik hem de çevresel anlamda çoğu şirket için büyük önem taşımaktadır. Sürecin en kritik adımı olan geri dönüşüm kararlarının doğru belirlenmesi önemli avantajlar sağlamaktadır. Özellikle yaşam döngüsü boyunca birçok kullanıcıya kiralanan ürünlerde bu etki daha da fazla gözlemlenmektedir. Defalarca farklı müşteriler tarafından kullanılma potansiyeli olan kiralık ürünlerin yaşam döngüsü yönetimi bu açıdan daha da önem kazanmaktadır. Ürünlerin ekonomik ömrünü uzatmak, şirketlere maliyet avantajı sağlayabileceği gibi çevresel anlamda da daha az kaynak kullanımı anlamına gelmektedir. Ürünlerin yaşam döngüsünü en doğru şekilde yönetmek konu olduğunda sadece maliyetler değil aynı zamanda müşteri etkileşimi gibi konular da ön plana çıkmaktadır. Verilen geri kazanım kararlarının bütüncül düşünülmesi ve hesaplanması gerekmektedir. Maliyet, envanter ve müşteri deneyimi gibi birçok konuyu kapsayacak en ideal çözüm sadece toplam faydayı en iyi hale getirebilir. Bu bakış açısı ile özellikle büyük şirketlerde görüş ayrılıklarının dengelenmesi, ortak hedefe yönelik görüş ve karar birliğinin sağlanması önem taşımaktadır. Bu amaçla farklı görüşlerin bulunduğu ve ortak amaca yönelik kararların alınması gerektiği büyük şirketler için karar destek sistemi uygulaması önerilmiştir. Uzman görüşleri, Küresel Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci ve Aralık Değerli Küresel Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci teknikleri ile değerlendirilmiş ve kullanılmıştır. Uygun analizler ile yapılacak doğru değerlendirmeler, ürün geri kazanım sürecini en iyi şekilde yönetmeyi amaçlamaktadır. Yapılan vaka çalışmasında %15,55 oranında toplam maliyette azalma sağlanmıştır. Aynı zamanda daha izlenebilir bir envanter yönetimi ile de departmanlar arasında uyum da artırılmıştır.

The recycling process is of great importance for most companies, both economically and environmentally. Correctly determining recycling decisions, which is the most critical step of the process, provides significant advantages. This effect is especially observed in products that are rented to many users throughout their life cycle. Lifecycle management of rental products, which have the potential to be used many times by different customers, becomes even more important in this respect. Extending the economic life of products can provide companies with a cost advantage and also means less environmental resource use. When it comes to managing the life cycle of products in the most accurate way, not only costs but also issues such as customer interaction come to the fore. Recycling decisions must be considered and calculated holistically. The ideal solution, which will cover many issues such as cost, inventory and customer experience, can only optimize the total benefit. From this perspective, it is important, especially in large companies, to balance differences of opinion and ensure consensus for a common goal. For this purpose, decision support system application has been recommended for large companies where there are different departmental opinions and decisions must be made for a recovery option. Expert opinions were evaluated and used with the Spherical Fuzzy Analytic Hierarchy Process and Interval Valued Spherical Fuzzy Analytic Hierarchy Process techniques. Accurate evaluations made with appropriate analyzes aim to manage the product recovery process in the best way. In the case study, a 15.55% reduction in total cost was achieved. At the same time, harmony between departments has been increased with a more traceable inventory management.
Kiralık ürünlerde geri kazanım seçeneklerinin değerlendirilmesine yönelik karar destek sistemi tasarımı
Keywords: AHP; AHP Decision Support System; Endüstri mühendisliği; Envanter Yönetimi; Geri Kazanım Seçenekleri; Industrial engineering; Inventory Management; Karar Destek Sistemi; Kiralık Ürünler; Recovery Options; Rental Products