Marka kişiliğinin; marka imajı, genel memnuniyet ve sadakat üzerindeki etkisi : cam ev eşyası sektörü üzerine bir araştırma - İmrak, Selda (My University, 2015)
MARKA KİŞİLİĞİNİN; MARKA İMAJI, GENEL MEMNUNİYET ve SADAKAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ : CAM EV EŞYASI SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Günümüzdeki zorlu rekabet şartlarından ötürü işletmeler tüketicilerde sadakat ve memnuniyet sağlamak amacıyla markalarının kişiliğine ve imajına önem vermek durumunda kalmışlardır. Bu tez çalışmasının amacı; marka kişiliğinin; marka imajı, genel memnuniyet ve sadakat üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu kapsamda sektör olarak cam ev eşyası sektörü ve firma olarak da Paşabahçe firması çalışmanın örneğini oluşturmaktadır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde marka ve marka ile ilgili kavramlar, marka kişiliği kavramı, ikinci bölümde çalışmanın içeriğini oluşturan marka imajı, genel memnuniyet ve sadakat kavramları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü olan araştırma kısmında yapılan araştırma ayrıntılı bir şekilde açıklanmış, çalışma kapsamında uygulanan anketlere ait veri analizleri ve açıklamaları yer almaktadır. Araştırmanın sonuçlandırılması için faktör analizi, güvenilirlik analizi, regresyon analizi, ANOVA ve T-testi uygulamaları yapılmıştır. Marka kişiliğinin; marka imajı, genel memnuniyet ve sadakat üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmış ve bunların hangi boyutlarda olduğu çalışmanın içeriğini oluşturmaktadır.

EFFECTS OF BRAND PERSONALITY ON BRAND IMAGE, GENERAL SATISFACTION AND THE LOYALTY: A RESERCH ON HOUSE-HOLD GLASSWARE SECTOR Owing to today’s challenging competitive conditions, individual business enterprises are now urged to attach a bigger importance to the personality and image of their brands with an eye to achieving a proper consumer loyalty and satisfaction. The purpose of this dissertation study is to identify the impact of brand personality on brand image, overall satisfaction and loyalty. In this context, the glassware, as a sector, and Paşabahçe, as a company, constitute the sample of this study. This study is composed of three main chapters. First chapter considers the brand and brand-related concepts along with the brand personality concept, while second chapter is focused on the brand image, overall satisfaction and loyalty concepts. The final chapter of the study, being the research leg of it, gives detailed explanation about the research conducted, along with the data analyses and narratives regarding the surveys conducted as part of the study. Factor analysis, reliability analysis, regression analysis, ANOVA and T-test applications were also performed for the finalization of the study. Results suggest that brand personality has an impact on the brand image, overall satisfaction and loyalty, the dimensions of which are forming the contents of the study.
Keywords: Marka yönetimi; Markalaşma; Pazarlama; Üretim yönetimi