The significance of European Human Rights approach in the effectiveness of climate change related policies - Bellek, Bengü (My University, 2019)
İklim değişikliği, son yıllarda insanlığın karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi olmasına rağmen devletler, böylesine ciddi bir soruna karşı gerekli önlemleri almamakta, vatandaşlarını, iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlere karşı koruma yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Avrupa Birliği, bu genellemenin dışında tutulabilir. Zira, son zamanlarda iklim değişikliği ve bunun insan hakları çerçevesinde değerlendirilebilecek zararları hakkında çalışmalar yapılmakta ve hatta bu yönde kararlar verilmektedir. İklim değişikliğinin insan hakları üzerindeki olumsuz etkileri son yıllarda daha da görünür hal almış, politikacılar ve Devletlerin bu konuya karşı tepkisizliği, bu durumdan etkilenen insanları yasal yollara başvurmaya itmiştir. Avrupa Birliği’nin kendisi dahi, iklim değişikliğine karşı mücadelede yükümlülüklerini yerine getirmekte geciktiği için bu tarz davaların taraflarından biri olmuştur. Bu çalışma kapsamında öncelikle, uluslararası çevre hukuku ve bu kapsamda iklim değişikliği politikalarını tarihsel gelişimi, sonrasında ise Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ve çevre politikaları incelenerek, şu anda hangi noktada olduğu ortaya konacaktır. Daha sonra, uluslar arası alanda korunan hangi insan haklarının iklim değişikliği sonucunda zarar gördüğü ile bu haklar iklim değişikliği arasındaki ilişki incelenecektir. Bu aşamada, Ab mevzuatı ve literatür taraması önem arz etmektedir. Tezin son kısmında, konuya ilişkin olarak verilmiş ve halen görülmekte olan davalar incelenerek, Avrupa Adalet Divanı’nın bu konudaki görüşleri ortaya konulacak ve konuya insan hakları yönünden yaklaşımın, iklim değişikliğiyle mücadelede hukuku daha etkili bir hale getirip getirmediği tartışılacaktır.Bu çalışma ile, son yıllarda etkisini fazlaca görmeye başladığımız iklim değişikliği ile, hukuku kullanarak nasıl daha etkili mücadele edilebileceğini göstermeyi hedefliyorum. İklim değişikliği ile mücadelede önemli aktörlerden olan Avrupa Birliği’nin meseleyi ne şekilde ele aldığı ve hangi yöntemleri kullanarak üye devletleri yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik ettiğinin, iklim değişikliğinde payı olan gelişmiş devletlerin bu alandaki politikalarında yapacakları değişikliklerde etkili olacağı düşüncesindeyim.

Even though climate change is one of the most important problems humanity is facing in recent years, states fail to take necessary measures and fulfil their obligations to protect their citizens against the threats caused by climate change. The European Union, however, can be excluded from this because of researches that have been conducted on climate change and its human rights implications and even decisions by courts on this matter. Negative consequences of climate change on human rights have become apparent lately and states’ inaction forced people affected by this to take the matter to courts. Even the European Union itself has been a party of such cases due to its incompliance with its obligations in the fight against climate change.In the scope of this research, climate change and environment policy of the European Union will be analysed, historical development and current situation of these policies will be put forward. Following this analysis, the relationship between climate change and the affected human rights will be explained. At this stage, EU legislation and related literature have to be looked into. At the final section of the research, related case law will be reviewed, Court of Justice’s views on this matter and whether the human rights approach makes law a more effective tool will be discussed.With this research, I am aiming to find the most effective way to deal with climate change, giving the European Union as an example. As an important actor in the fight against climate change, the EU’s way of handling the matter and with which procedures it encourages member states to comply with their obligations may have an effect on the policies of other developed countries.
Keywords: AB Mevzuatı; Avrupa Birliği; Çevre Climate change; Environment; European Law; European Union; Hukuk; human rights; İklim değişikliği; İnsan Hakları; Law