Anonim şirketlerde yönetim kurulunun ibrası - Akkaya, Ayşegül (My University, 2019)
İbra, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğunu sona erdiren sebeplerden biridir. Genel kurul ibra kararı ile yönetim kurulu üyelerinin ilgili hesap dönemindeki iş ve işlemlerini onaylamaktadır. İbra menfi borç ikrarı niteliğindedir. İbra kararı ile genel kurul şirketin yönetim kurulu üyeleri aleyhine sorumluluk davası açmayacağını kabul eder.Çalışmamızda ibra kavramı, ibra kararının özellikleri, türleri, şartları, oy hakkından yoksunluğa ilişkin özel durumlar, ibra kararının alınmasında azınlık hakları, ibra kararının geçersizliği, hukuki sonuçları ve ibranın reddinin sonuçları ile red kararının kaldırılmasına başvurulacak hukuki yollar incelenmiştir.

Acquittance is one of the reasons that terminate the responsibility of the members of the board of directors at joint stock companies. The general assembly approves the work and transactions of members of board of directors with decision of acquittance in accounting period. Acquittance has the characteristics of negative acknowledgement of debt. With this decision, general assembly accept that joint stock company will not file a liability suit against the members of board of directors.Consept of acquittance, characteristics of acquittance decision, terms and conditions, special cases of deprivation of voting rights, minority rights in acquittance decision, invalidity of acquittance decision, legal consequences, dismissal of acquittance, legal remedies to eliminate the rejection decision were examinated in our study.
Keywords: Acquittance; Anonim Şirket; Board of Directors; Civil law; Commercial law; Company; Effect of Acquittance; Hukuk; İbra; İbranın Etkisi; Joint Stock; Law; Medeni hukuk; Members of Board of Directors; Responsibility; Sorumluluk; Ticaret hukuku; Yönetim Kurulu; Yönetim Kurulu Üyeleri