Toplum 5.0 teknolojilerinin reklam süreçleri üzerindeki etkinliği - Yazıcı, Hatice Havva (My University, 2024)
Toplum 5.0, toplumsal alanlarda teknolojinin dönüştürücü etkisini kullanarak bir tekno-sosyal dönüşüm gerçekleştiren güncel toplumsal evre olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönüşüm süreci reklamcılık alanını da derinden etkilemiştir. Rekabetin yoğun olduğu pazarlama evreninde, tüketiciler üzerinde etkili bir izlenim yaratma amacı doğrultusunda reklamcılık sektörü, yenilikçi teknolojilere yönelik yoğun bir ilgi gösteren ve bu yenilikleri uygulamada öncü sektörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu tezde Toplum 5.0 paradigmasının reklamcılık üzerindeki etkileri, Pazarlama 5.0 ilkeleri çerçevesinde incelenmiştir. Tezin diğer önemli katkısı ise, Toplum 5.0 ve reklamcılık ekseninde mevcut literatür açığını doldurmayı hedefleyen stratejik bir literatür taraması gerçekleştirmiş olmasıdır. Stratejik Literatür Taramasında toplamda 398 akademik makale, Python 3 kullanılarak 2 aşamada metin madenciliği yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ise, Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri gibi Toplum 5.0'ın temel teknolojilerini tespit edilmiş ve bu teknolojilerin reklam içerikleri ve stratejilerinin tasarımına nasıl entegre edildiğini gözler önüne serilmiştir. Toplum 5.0 çağının, tesit edilen üç temel teknolojisi temel alınarak İş Bankası örnek vaka analizi olarak ele alınmıştır. Vaka analizinde yapılan göstergebilimsel çalışmalar, Toplum 5.0’ın müşteri yolculuğunu ve deneyimi nasıl dönüştürdüğünü ve marka ile müşteri arasında nasıl anlamlı etkileşimler kurulduğunu açığa çıkarmıştır. Bu çalışma, reklam araştırmacıları için Toplum 5.0'ın etkilerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesinin ve gelişen teknolojik araçların reklam stratejileri ve müşteri etkileşimleri üzerindeki rolünün anlaşılmasının temel önem taşıdığını vurgulamaktadır. Ayrıca, sektör uygulayıcılarına, değişen müşteri beklentileri ve pazar dinamiklerine uyum sağlayacak yenilikçi reklam stratejileri geliştirme konusunda da yol gösterici olması amaçlanmıştır.

Society 5.0 is the current social phase that realizes a techno-social transformation by using the transformative effect of technology in social areas. This transformation process has also deeply affected the field of advertising. In the intensely competitive marketing universe, the advertising sector stands out as one of the leading sectors that show an intense interest in innovative technologies and apply these innovations in order to create an effective impression on consumers. In this thesis, the effects of the Society 5.0 paradigm on advertising are analyzed within the framework of Marketing 5.0 principles. Another important contribution of the thesis is that it has conducted a strategic literature review aiming to fill the existing literature gap in the axis of Society 5.0 and advertising. In the Strategic Literature Review, a total of 398 academic articles were analyzed by text mining method in 2 stages using Python 3. As a result of the analysis, the key technologies of Society 5.0 such as Artificial Intelligence, Internet of Things and Big Data were identified and it was revealed how these technologies were integrated into the design of advertising content and strategies. Based on the three identified core technologies of the Society 5.0 era, İşbank is taken as a case study. The semiotic studies conducted in the case study revealed how Society 5.0 transformed the customer journey and experience and created meaningful interactions between the brand and the customer. This study emphasizes that it is essential for advertising researchers to comprehensively examine the implications of Society 5.0 and understand the role of emerging technological tools on advertising strategies and customer interactions. It is also intended to guide industry practitioners in developing innovative advertising strategies to adapt to changing customer expectations and market dynamics.
The impact of socıety 5.0 technologıes on advertısıng processes
Keywords: Advertising; Advertising media planning; Artificial intelligence; Big Data; Büyük Veri; Internet of Things; Kitle iletişim araçları ve kamuoyu; Mass media and public opinion; Nesnelerin İnterneti Society 5.0; Reklamcılık; Reklamcılıkta medya planlaması; Super Smart Society; Süper Akıllı Toplum; Toplum 5.0; Yapay zeka