Türkiye'de veri gazeteciliğinin yapısal sorunları - Çay, Ezgi (My University, 2020)
ÖZETGünümüzde teknolojide yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak yaşanan bilişim devrimi, haber elde etme ve habercilikte hikayeleştirmeyi de geniş ölçüde etkilemiştir. Bu gelişmeler gazeteciliğin de bir dönüşüm yaşamasına ve veri gazeteciliği olgusunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Çalışma kapsamında yeni medya ile gelişen gazetecilik türlerine, Türkiye'deki medya yapısına, ana akım medyaya yönelik yapılan eleştirilere, açık veri kavramının gazetecilikteki önemin veri haberciliğinin tanımı yapılarak veri gazeteciliği uygulamaları incelenmiştir. Bu kapsamda tezde Türkiye'de veri haberciliğinin gelişimini ve medya çalışanlarının veri haberciliğine bakışı, veri gazeteciliğinin önündeki yapısal engellerin neler olduğu ortaya konulması amaçlanmıştır. Medya profesyonelleriyle yapılan derinlemesine mülakat yöntemi ile veri gazeteciliğindeki yapısal sorunları niteliksel olarak içerik analiziyle bulgular değerlendirilmiştir.Çalışma sonucunda medya çalışanlarının veri haberciliğine yönelik farkındalığa sahip olduklarını ancak mevcut medya çalışma şeklinin veri haberciliğinin ana akım medyada gelişmesini engellediği ve geleneksel medyada yaşanan sorunların veri haberciliğinde de yaşandığına ulaşılmıştır. Veri haberciliğinin karşılaştığı zorluklar arasında zaman baskısı, dataları okuma ve anlamlandırmadaki beceri eksikliği, görselleştirme araçlarının sınırlılığı ve araçları kullanma yetersizliği, istihdam yetersizliği, medyadaki sahiplik yapısı gibi sorunların olduğu gözlenmiştir.

The information revolution emerged as a result of technological developments has also greatly affected the acquisition of news and storytelling in journalism. These developments have led to a transformation of journalism and the emergence of the phenomenon of data journalism.In this study the evolving new media journalism, media structure in Turkey, critiques against the mainstream media, importance of open data using in data journalism practices and definition of data journalism were examined. In this context the development of data journalism and data journalism in Turkey and the structural barriers of data journalism were evaluated. Structural problems in data journalism were evaluated qualitatively by content analysis with the method of in-depth interview with media professionals.As a result of the study, it was found that media workers have awareness of data journalism, but the current way of working in the media prevents the development of data journalism in mainstream media. Also, these problems experienced in traditional media too as experienced in data journalism. In this study, it has been observed that there are problems such as time pressure, lack of skills in reading and interpreting data, limitation of visualization tools and inability to use tools, employment lacks and ownership structure of the media.
Keywords: Crowdsourcing; Data; Data Journalism; Gazetecilik; Journalism; Kitle Kaynak Kullanımı; Turkey; Türkiye; Veri; Veri Gazeteciliği New Media; Yeni Medya