Avrupa Birliği ve Türkiye’de sermaye vergilemesinin yatırımlara etkisi - Ocak, Burak Fatih (My University, 2018)
Günümüz dünyasında küreselleşmenin de etkisiyle sınırlar neredeyse ortadan kalkmış ve tüm ülkelerdeki para hareketleri birbirine entegre olarak “ Milletlerin Zenginliği ” kitabının yazarı Adam Smith’in de belirttiği gibi sanki tek bir piyasa var ve o piyasada alım satım yapılarak, tüm işlemlerin görünmeyen tek bir elden yapılıyormuş gibi görünmesine yol açmıştır.Avrupa Birliği ve Türkiye’de sermaye vergilemesinin yatırımlara etkisi konulu çalışmamızda, günümüzde de sık olarak duyduğumuz Dünya’daki sermaye ve/ veya sıcak para hareketlerinin hacimsel olarak çok büyük meblağlara ulaşması ve ülkelerin piyasalarına ani giriş çıkışlar yaparak o ülkenin piyasalarında ve para birimlerinde büyük çapta dalgalanmalar oluşturması, ve bu durumun da büyük ekonomik krizlerin tetikleyicisi olabildiği bilinmektedir.. Esasında dış alemden gelen doğrudan reel sektör yatırımları o ülkenin refah seviyesinde hatırı sayılır bir artışa neden olarak ilgili ülkenin kalkınmasına destek olmaktadır. Ancak kısa vadeli sermaye hareketleri likit ve çok hızlı olduğundan yatırım yapılan ülkelerin piyasalarında denge bozucu bir etkiye neden olarak finansal yapıyı bozduğu düşünüldüğünden, ülkeler bu konuda yasal düzenlemeler yapmak istemekte, düzenli denetim mekanizmalarıyla kısa vadeli sermaye hareketlerini kontrol altına almak istemektedirler. Dolayısıyla bütün ülkeleri içerecek şekilde uluslararası değer ve uygunluğunun oluşturulması gerekmektedir. Aksi halde sermaye denetiminin yapılmadığı herhangi bir ülkeye aktarılacaktır.Yukarıda da belirtildiği üzere çalışmamızda sermaye vergilemesinin ve özellikle kısa vadeli sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi üzerinde durulmuş ve konu Avrupa Birliği ve Türkiye açısından değerlendirilmiştir.

In today's world, due to globalization, the borders are nearly gone, and the monetary movements of all countries are integrated, and as Adam Smith in his book The Wealth of Nations mentions, there seems to be a single market and trading on that market seems to be done from a single unseen.In our work on the effect of capital taxation on investments in the European Union and Turkey, we are in a great volatility in the currencies and currencies of that country by making huge amounts of capital and / or hot money movements in the world that we often hear about today and by making sudden entries and exits to the markets of the countries which can be a trigger for major economic crises. In fact, direct real sector investments from the outside world contribute to the development of the relevant country by causing a considerable increase in the level of prosperity of that country. However, since the short-term capital movements are liquid and very fast, countries are willing to make legal arrangements in this regard, as it is thought that the investing countries are distorting the financial structure as a cause of disruption in the markets They want to control short-term capital movements through regular supervision mechanisms. For this reason, international norms and standards should be established to cover all countries. Otherwise, the capital will go to the countries where there is no control.As mentioned above, we will focus on capital taxation in our work, especially on the taxation of short-term capital movements, and we will look at this issue from the perspective of our country and the European Union.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Ülkeleri; Capital; Capital Markets; European Union countries; Hot Money; Kısa Vadeli Sermaye; Sermaye; Sermaye Piyasaları; Short Term Capital; Sıcak Para; Taxation; Tobin Tax; Tobin Vergisi European Union; Turkey; Türkiye; Vergilendirme