Türkiye’nin uzak asya ülkelerine yönelik kültürel diplomasi faaliyetleri : Çin, Güney Kore ve Japonya örneği - Toyran, Merve (My University, 2022)
Küreselleşme ile birlikte değişen iletişim şekilleri ve kültürlerarası iletişim ve etkileşim ihtiyacının artmasıyla birlikte kültürel diplomasi de önem kazanmıştır. Kamu diplomasisi kavramından gittikçe ayrılan kültürel diplomasi kavramı henüz yeni bir kavram olarak değerlendirilirken, bu alandaki çalışmaların ise her geçen gün arttığı gözlenmektedir. Türkiye de son zamanlarda kültürel diplomasi çalışmalarına ağırlık veren ülkelerden biri olmuştur. Türkiye’nin değişen dengelerle birlikte yeniden Asya’ya yönelmesi bu bölgeye yönelik çalışmalarını artırma gereği doğurmuştur. Özellikle Uzak Asya ülkelerinden Çin, Güney Kore ve Japonya bu anlamda Türkiye’nin odağındaki ülkelerdendir. Bu bölgelere yönelik oldukça yeni sayılan kültürel diplomasi çalışmaları bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Türkiye’nin Yeniden Asya girişimi ile birlikte ikili ilişkileri güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla Uzak Asya’ya yönelik kültürel diplomasi faaliyetlerinin önemi artırmıştır. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye’nin bu bölgelerdeki kültürel diplomasi faaliyetleri mercek altına alınarak mevcut durum gösterilmeye çalışmış ve aynı doğrultuda bu üç Uzak Asya ülkesinin Türkiye’deki kültürel diplomasi faaliyetleri ile karşılaştırılarak bazı bulgular ile birlikte öneriler sunulmuştur.

Cultural diplomacy has gained importance with the changing forms of communication with globalization and the need for intercultural communication and interaction. While the concept of cultural diplomacy, which is gradually separated from the concept of public diplomacy, is considered as a new concept and it is observed that the studies in this field are increasing day by day. Türkiye has recently become one of the countries that have focused on cultural diplomacy. Türkiye's re-orientation to Asia with the changing balances has necessitated increasing its efforts towards this region. Especially China, South Korea and Japan from Far Asian countries are among the countries in the focus of Türkiye in this sense. Cultural diplomacy studies, which are considered quite new, for these regions are the subject of this study. With Türkiye's “Asia Again” initiative, the importance of cultural diplomacy activities towards Far Asia has increased in order to strengthen and develop bilateral relations. For this reason, in this study, Türkiye's cultural diplomacy activities in these regions were examined and the current situation was tried to be shown, and in the same direction, some findings and suggestions were presented by comparing the cultural diplomacy activities of these three Far Asian countries in Türkiye. The study consists of three parts, while the conceptual framework is created in the first part, the actors and tools of cultural diplomacy are discussed in the second part, and the activities carried out between January 2018 and December 2021 are analyzed by examining the ways in which countries carry out cultural diplomacy in the third part. The findings were also evaluated within the framework of Zaharna's relational and informational model.
Keywords: Asia; Asya; China; Cultural policy; Culture; Çin; Diplomacy; Diplomasi; Güney Kore; Japan; Japonya; kamu diplomasisi; Kültür; Kültür politikası; kültürel diplomasi; public diplomacy; South Korea; Turkey; Türkiye; Türkiye cultural diplomacy