Ahmed B. Hanbel‟İn Müsned‟inde yer alan siyer rivayetlerinin tespiti ve değerlendirilmesi (Hicret‟e kadar) - Topal, Ramazan (My University, 2016)
AHMED b. HANBEL’İN MÜSNED’İNDE YER ALAN SİYER RİVAYETLERİNİN TESPİTİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ (HİCRET’E KADAR) Hz. Peygamber’in hayatını ele alan siyer ilmi, genel olarak Hz. Peygamber’in sözleri, fiilleri ve takrirlerini konu edinen hadis ilmi ile doğrudan irtibatlıdır. Dolayısıyla hadis kaynaklarında siyer ile ilgili çok sayıda rivayet yer almaktadır. Siyer ile hadis ilmi arasındaki irtibatın bir örneği olmak üzere bu çalışmada Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde yer alan Hz. Peygamber’in Medine’ye hicretine kadarki siyer rivayetleri tespit edilmiş; tespit edilen bu rivayetler hicrî 310 (m. 923) senesine kadar telif edilen İslâm tarihi kaynaklarıyla mukayese edilerek değerlendirilmiştir. yer, Hadis, Müsned, Ahmed b. Hanbel, Hicret

DETERMİNİNG AND EVALUATİNG OF NARRATİVES ABOUT SİYAR İN AHMAD B. HANBAL’S AL-MUSNAD (UNTİL THE HEGİRA) The science of prophetic biography is directly linked with the science ofHadithstudyingthe prophets’s sayings, actions andconsents. That's why there are so many narratives related with prophetic biographyin thebibliographiesofHadith. As an example for the relation between the Prophetic Biography and Hadith, the prohetic biography narrativestill Hegirain Ahmed b. Hanbal'sal-Musnadhave been identifiedin this study; the narratives mentioned have been evaluated by comparing with the İslamic History Bibliographies until 310 H. ( m. 923) year. prophetic biography,Hadith,al-Musnad, Ahmad b. Hanbal, Hegira
Keywords: İslam dini; Tarih