Marmara Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerindeki demodex spp. sıklığının araştırılması, covid-19 pandemisi dönemindeki maske kullanımı ve kişisel hijyen alışkanlıklarına göre değerlendirilmesi - İLKİ, ZEYNEP ARZU (My University, 2022)
Giriş ve Amaç: nsanda daimî bir ektoparazit olan Demodex spp., D. follikülorum ve D. brevis olmak üzere iki tipte bulunmaktadır. Demodex spp. akarları genelikle sağlıklı bireylerin yüz, saçlı deri, göğüs üst kısmında kıl follikülü ve sebase bezlerde herhangi bir klinik semptom yapmaksızın bulunabilmektedir. Ancak kıl follikülü veya sebase bezde akar yoğunluğu arttığında, akarlar dermal dokuya penetre olduğunda, immünsüpresyon ve/veya bakteriyel süperenfeksiyon durumlarında klinik belirtiler gözlenebilir. Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerindeki Demodex spp. yaygınlığını tespit etmeyi; ayrıca gönüllülerin Covid-19 pandemisi dönemi maske kullanımı bilgileri ile kişisel hijyen alışkanlıkları bilgilerinden cinsiyet, yüz yıkama sıklığı, cilt makyaj ürünü kullanımı, cilt problemi gibi faktörlerin Demodex spp. yaygınlığı üzerindeki etkisini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden alın ve maske altında kalan yanak bölgesinden yüzeyel cilt biyopsi örnekleri alınmıştır. Örnekler, lam yüzeyine 1 damla siyanoakrilat damlatılarak etkenin araştırılacağı yüz bölgelerine yapıştırılarak alınmıştır. Gönüllülerden alın ve yanak olmak üzere 2’şer örnek alınmıştır. Lamın örnek alınan kısmına 1-2 damla immersiyon yağı damlatılıp, lamel ile kapatılıp, ışık mikroskobunda x4/x10/x40’lık objektiflerde parazit varlığı araştırılmıştır. Örnek alımı sırasında gönüllülerden maske kullanımı, yüz yıkama sıklığı, makyaj kullanımı gibi kişisel hijyen alışkanlıklarının sorulduğu bir anket doldurmaları istenmiş, bu anket soruları ile örneklerin sonuçları SPSS üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya 104 gönüllü katılmıştır. Gönüllülerin %48,1’inde Demodex spp. pozitifliği görülmüş olup pozitif örneklerin tamamında COVID-19 maske kullanımı mevcuttur. Çalışmaya 43 kadın, 61 erkek gönüllü katılmıştır. Kadınlarda Demodex spp. pozitifliği %51.2 iken erkeklerde 47.5%’dir. Makyaj ürünü kullananlarda pozitiflik %47.4 iken kullanmayanlarda %49.4’tür. Cilt problemi olarak akne bildirenlerde pozitiflik %52.8 iken, diğer cilt problemlerini bildirenlerde genel oran %40’tır. Araştırmamızda gönüllülerin doldurduğu ankette ‘Maske kullanıyor musunuz?’ sorusuna ‘Evet’ cevabını veren 101 kişi için Yanak bölgesinden alınan örneklerin pozitiflik oranı (%47.5) alın bölgesinden alınan örneklerin pozitiflik oranına (%13.9) göre belirgin bir şekilde fazladır. Normal koşullarda alın ve yanak bölgesinde eşit sıklıkta bulunması beklenen Demodex spp. bizim araştırmamızda yukarıdaki bulguya göre yanak bölgesinde belirgin olarak daha fazla bulunmuştur. Araştırmamız sonucunda; Demodex spp. pozitifliğinin yanak bölg
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)