Determiation of indoor air particulate matter mass and elemental concentrations in a selected hospital - Kılıç, Selen (My University, 2010)
SEÇİLEN BİR HASTANEDE İÇ ORTAM HAVASI PARTİKÜL MADDE KÜTLE ve ELEMENT KONSANTRASYONLARININ BELİRLENMESİ Bu çalışmada, Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da seçilen bir hastanenin iç ortam havasında bulunan asılı parçacık madde kütle konsantrasyonları ile bu parçacıklar içinde bulunan elementlerin konsantrasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma hazırlık, örnekleme, analiz ve değerlendirme olmak üzere dört aşamada tamamlanmıştır. İlk aşamada, örnekleme sahası olarak seçilen Marmara Üniversitesi Hastanesi yönetiminden gerekli izinler alınmıştır. İkinci aşamada, hastane içinde belirlenen biri çocuk polikliniği, diğeri dahiliye bölümü yatan hasta katı olmak üzere iki farklı alanda PM10 ve PM2.5 partikül madde örneklemeleri gerçekleştirilmiştir. Üçüncü aşamada, kütle konsantrasyonları gravimetrik yöntemle, element konsantrasyonları ICP-MS ölçümleriyle belirlenmiştir. Son aşamada ise elde edilen veriler değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmada ölçülen partikül madde kütle konsantrasyon değerlerinin Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri hava kalite standartlarında belirtilen değerlerin üzerinde olduğu, ancak Türkiye’de geçerli standartları aşmadığı gözlenmiştir. Ölçülen element konsantrasyonlarının incelenmesinden, mevcut durumun ağırlıklı olarak trafik ve endüstriyel kaynaklı emisyonlar ile toprak ve deniz kaynaklı emisyonlardan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.

DETERMINATION OF INDOOR AIR PARTICULATE MATTER MASS AND ELEMENTAL CONCENTRATIONS IN A SELECTED HOSPITAL In this thesis study, it is intended to determine the indoor air suspended particulate matter mass and elemental concentrations in a selected hospital located in Istanbul which is the most populated city in Turkey. This study was accomplished in four stages as preparation, sampling, analysis, and evaluation. At the first stage, the necessary official permission was obtained from the Marmara University Hospital administration that has been chosen as the sampling site. At the second stage, PM10 and PM2.5 particulate matter collections were performed in children’s polyclinic and internal medicine stay patient’s floor. At the third stage, mass concentrations and elemental concentrations were determined gravimetrically and using ICP-MS, respectively. At the final stage, the obtained data was evaluated and conclusions were made. Obtained particulate matter mass concentration values were greater than those of the European Union and the United States air quality standards limit values but within the specified limits of Turkish air quality standards. From the measured elemental concentrations, it has been concluded that mainly traffic and industrial emissions together with crustal and marine emissions are responsible for the current situation.
Keywords: Çevre Mühendisliği