SLEEP QUALITY IS RELATED TO HYPERINSULINEMIA IN POSTMENOPAUSAL WOMEN - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada amacımız uyku bozuklukları ile biyokimyasal, hormonal ve inşamatuar parametreler arasındaki ilişkiyi anlamaktı. Gereç ve yöntemler: Bu prospektif çalışmaya metabolik sendrom dışında bir hastalığı olmayan 58 postmenopozal hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılanlara Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) uygulandı ve katılımcıların bildirdikleri uyku süresi öğrenildi. Sonuçlar hormonal ve metabolik parametrelerle karşılaştırıldı. Bulgular: PUKİ'si kötü olan hastalar PUKİ'si iyi olan hastalarla karşılaştırıldığında daha yaşlı (p=0.022), daha büyük kalça çevresine sahip (p=0.03) ve daha uzun süredir menopozda (p=0.012) oldukları görüldü. PUKİ'si kötü olan hastalar PUKİ'si iyi olan hastalarla karşılaştırıldığında daha düşük HDL (p=0.008) ve daha yüksek insulin seviyelerine sahip oldukları görüldü. Sonuç: Uyku şikayetleri hiperinsulinemi ve lipid bozuklukları ile ilişkilidir.

Objective: In this study, our aim was to investigate the relationship among sleep disturbances and biochemical, hormonal and inflammatory parameters. Material and methods: In this prospective study, 58 postmenopausal women without any concomitant disease other than metabolic syndrome were included. We applied Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and asked self-reported sleep duration of participants. We compared the results with hormonal and metabolic parameters. Results: Participants with a poor PSQI were older (p=0.022), had a higher hip circumference (p=0.03) and had a longer duration of menopause (p=0.012) when compared to participants with a good PSQI. Participants with a poor PSQI had lower HDL (p=0.008) and higher insulin (p=0.027) when compared to participants with a good PSQI. There was no association between sleep duration and the parameters searched. Conclusion: Sleep complaints are related to hyperinsulinemia and lipid abnormalities.
POSTMENOPOZAL KADINLARDA UYKU KALİTESİ HİPERİNSULİNEMİ İLE İLİŞKİLİDİR
Keywords: Cerrahi