Politik karar verme tarzları ve dindarlık ilişkisi üzerine nicel bir araştırma - Dökücü, Doğan Bekir (My University, 2022)
Karar verme türlerinden olan politik karar verme, en genel tanımıyla bireyin seçimler sırasında hangi adaya/ partiye oy vereceğine karar vermesini ifade eder. Politik karar verme, bilişsel bir süreç sonucunda gerçekleşmekte, bu süreç içerisinde bireyler farklı tarzlar kullanarak karar vermekte ve bireylerin hangi tarzı kullandığı birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörlerden birinin ise din ve dindarlık olduğu düşünülmektedir. Çünkü din, yapısı itibariyle bireylere hayat tarzı, düşünme biçimi ve dünya görüşü sunan bir sistemdir. Buradan hareketle, araştırmada farklı politik karar verme tarzları ile dindarlık eğilimleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Bununla birlikte araştırmada; cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve medeni durum gibi değişkenlerin politik karar verme tarzları ve dindarlık ile ilişkisi de ayrıca ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul’un farklı ilçelerinde yaşamakta olan 25-65 yaş arası 310 yetişkinden oluşmaktadır. Bunların 155’i erkek, 155’i kadındır. Söz konusu değişkenler arasındaki ilişkileri tespit edebilmek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Politik Karar Verme Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği’nden oluşan anket formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre politik karar verme tarzları ile dindarlık eğilimleri arasında güçlü ilişkiler olduğu ve dindarlığı yüksek bireylerin, oy kararını verirken karar vermeyi kolaylaştıran ve hızlı karar verilmesini sağlayan tarzlara daha eğilimli olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve medeni durum ile dindarlık ve politik karar verme tarzlarının da birbirleriyle ilişkili olduğu gözlenmiştir.

In general terms, political-decision making that is one of the basic types of decision-making refers to the process of decision making by an individual during the elections on choosing the candidate/ party to vote. Political decision making occurs at the end of a cognitive process wherein the individuals are known to follow different styles while making decisions and the style chosen differentiates as per miscellaneous factors. In this respect, religiosity and the phenomena of religion itself are assumed to be one of these factors in question. Because, the religion is inherently a system steering individuals to a lifestyle, way of thinking and worldview. Inferring from this fact, this study aims to reveal nature of the relationship between political decision making styles and tendency of religiosity. It also examines the dependence of different variables’ -such as sex, age, educational background and marital status- on the political decision making and religiosity. The sample of survey covers 310 adults settling across distinct neighborhoods of Istanbul, and there exist 155 women and 155 men within it. With the aim of revealing the relationship between the variables in question, the data have been collected by questionnaire form that bears a triplet structure as “Personal Information Form”, “Political Decision-Making Scale” “The Scale of Religiosity”. As per the data collected, it is recorded that there exists a close relationship between political decision-making styles and tendency of religiosity, revealing the fact that religiously observant individuals tend to choose decision-making styles that simplify taking decisions and enable them to decide more swiftly. Likewise, it is noted that the variables like age, sex, educational background and marital status embody a relevancy to the religiosity and decision-making.
Keywords: Dindarlık Political Decision Making; Political Decision Making Styles; Politik Karar Verme; Politik Karar Verme Tarzları; Psikoloji ve din; Psychology and religion; Religiosity; Seçmen Davranışı; Voter Behaviour