Bel ağrılı hastalarda tüm vücut vibrasyonunun etkinliği - Aras, İbrahim (My University, 2019)
BEL AĞRILI HASTALARDA TÜM VÜCUT VİBRASYONUNUN ETKİNLİĞİÖğrencinin Adı: İbrahim ARAS Danışmanı: Doç. Dr. Eda TONGA zyoterapi ve Rehabilitasyon 1. ÖZETAmaç: Bel ağrılı hastalarda tüm vücut vibrasyonunun etkinliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Bel ağrısı şikayetiyle başvuran ve hekim tarafından tedaviye alınmış 31 olgu çalışmamıza dâhil edildi. Olgularımız basit rastgele randomizasyon yöntemi ile kontrol grubu (elektroterapi ve egzersiz tedavisinden oluşan konvansiyonel fizyoterapi) ve çalışma grubu (konvansiyonel fizyoterapi+tüm vücut vibrasyonu) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 4 hafta boyunca haftada 5 gün elektroterapi ve egzersiz uygulanırken, çalışma grubuna ise 4 hafta, haftada 3 gün tüm vücut vibrasyonu eklendi. Tedavinin başında ve sonunda olguların ağrı, esneklik, eklem hareket açıklığı, fonksiyonel durum, hareket korkusu, stabilizasyon kas kuvveti, propriosepsiyon, denge ve yürümeleri değerlendirildi.Bulgular: Propriosepsiyon değerleri dışında hastaların değerlendirilen tüm ölçümlerinin grup içi analizlerinde her iki grupta da olumlu yönde anlamlı bir fark saptandı. Propriosepsiyon değerleri için grup içi analizlerde, sadece çalışma grubunda anlamlı bir artış bulundu. Gruplar arası kıyaslamada ise çalışma grubunda kontrol grubuna göre propriosepsiyon, sağ lateral fleksiyon hareket açıklığı, sağ ayak statik denge, sağ ayak anterior ve medial yönlerdeki dinamik denge değerlerinde anlamlı bir düzelme tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: Bel ağrılı hastalarda tüm vücut vibrasyonunun propriosepsiyon duyusu, EHA ve denge üzerine yararlı etkileri olduğu saptanmıştır.

THE EFFECTIVENESS OF WHOLE BODY VIBRATION IN PATIENTS WITH LOW BACK PAINStudent’s Name: İbrahim ARASSupervisor: Assoc. Prof. Eda TONGA Department: Physiotherapy and Rehabilitation2. ABSTRACTPurpose: We aimed to investigate the effects of whole body vibration in patients with low back pain. Methods: Thirty one patients with low back pain who physical therapy program were taken by the doctor were included in the study. The patients were simply randomization divided into two groups as control group (conventional physiotherapy consisting of electrotherapy and exercise therapy) and study group (conventional physiotherapy + whole body vibration). Electrotherapy and exercise program were applied to both of the groups along 5 days a week for 4 weeks but whole body vibration only applied to study group along 3 days a week for 4 weeks. Pain, flexibility, ROM, kinesiophobia, stabilization muscle strength, proprioception, balance and gait and functional status of the patients were evaluated at the beginning and end of treatment. Results: In the intra-group analyzes of all the assessments of the patients there was a significant difference in the positive direction in both groups, except for the proprioception values. In the intra-group analyzes of proprioception values there was a significant increase only in the study group. In comparison between the groups; proprioception, right lateral flexion ROM, in the right foot static balance, in the right foot anterior and medial direction of dynamic balance scores were significantly increased recovery in the study group according to the control group.Discussion: Whole body vibration was found to have beneficial effects on proprioception, ROM and balance in patients with low back pain.
Keywords: Bel ağrısı; Egzersiz; Exercise; Fiziksel tıp ve rehabilitasyon; Health; Kinesiophobia; Kinezyofobi; Low back pain; Physical and rehabilitation medicine; Proprioception; Propriosepsiyon; Sağlık; Tüm Vücut Vibrasyonu; Whole Body Vibration