Sıçan embriyolarında mesane epiteli gelişiminin histokimyasal incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Düşük basınçla idrarın depolanması ve kontrollü boşaltımı görevi için, mesane lümeni, idrar ve doku sıvısı arasında suyun ve küçük iyonların geçişini sınırlayan ve idrarın dışarı atılımına kadar mukozal yüzeyin büyük ölçüde genişlemesine izin veren özelleşmiş çok katlı değişken epitel ile çevrilidir. Ürorektal septumla rektum ve ürogenital sinüsün içinde kloakanın subdivisyonu boyunca bir tubular organ gibi gelişmekte olan mesane, mesenkimal hücrelerden ve allantois ve ürogenital sinüsün endodermden türeyen epitel hücreleri olmak üzere her iki tipten de şekillenir. Bu çalışmada mesanenin fetal döneminde tek katlı kübik epitelden çok katlı değişken epitele dönüşümü aşamasında geçirdiği değişimlerin gösterilmesi amaçlandı. Sıçan fetüslerinden 16., 17., 18., 19., 21. ve post-natal 25. günlerde mesane örnekleri alındı. Mesane morfolojisini göstermek için Hematoksilen-Eosin (H-E), mesane gelişimi sırasında glikojen içeriğindeki değişimi ve glikozaminoglikan tabakası oluşumunu göstermek amacı ile de Periyodik Asit Schiff (PAS) boyası uygulandı. Yapılan incelemelerde mesane epiteli ilk 16. günde görülmeye başladığı dönemde tek katlı kübik epitel ile çevrili idi. 18. günden itibaren çok katlı değişken epitele dönüştüğü görüldü. Mesane lümeninin mukozal katlanmalar ve kıvrılmalar içerdiği gözlendi. Mesanenin gelişimin 16. gününde epitel hücre sitoplazmasının PAS pozitivite gösterdiği, 19. günden itibaren de hücre apikal yüzeyinin PAS (+) olduğu görüldü. Sonuç olarak mesanenin idrar depolama görevini yerine getirebilecek bir organ haline gelebilmesi için fetal dönemin son dönemlerinde hızlı yapısal değişiklikler geçirdiği gözlendi.

Urinary bladder has a function of storing urine in a low pressure state and excreting it in a controlled manner. The lumen of the urinary bladder is surrounded by a speciliazed straitified transitional epithelium which limits the passage of water and small ions between urine and tissue fluid and allows expansion of the mucosal surface to a great extent until the excretion process occurs. The bladder develops as a tubular organ during subdivision of the cloaca into the urogenital sinus and rectum by the urorectal septum. The bladder is formed from both mesenchymal cells and endodermally derived epithelial cells of the urogenital sinus and allantois. In this study it was aimed to show the development of the bladder epithelium from simple cuboidal to transitional stratified epithelium in the embryonic period. Bladder samples from rat fetuses were obtained on the 16th, 17th, 18th, 19th, 21st days and on the postnatal 25th day. Hematoksilen-Eosin and Perodic Acid Schiff were used to show bladder morphology and formation of glycosaminoglycan layer, the change in glycogen content in epithelial cells during development of the bladder. In conclusion, the bladder epithelium was simple cuboidal at the 16th of development. The apical surface of the bladder was flat. It was observed that it changed into transitional epithelium at the 18th day of development. Finally the bladder showed the characteristic morphology as a storage organ.
Development of the urinary bladder epithelium of the rat: Histochemical study
Keywords: Üroloji ve Nefroloji