Uluslararası öğrencilerin eğitimine yönelik politikalar ve Türkiye için öneriler - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Küreselleşme olgusu birçok alanda değişim ve dönüşümün gerçekleşmesine aracılık etmiştir. Ekonomide, siyasal kurumlarda, sosyo-kültürel değerlerde, bilim ve teknolojide dinamik dönüşümlere neden olan küreselleşmenin eğitim alanındaki en belirgin etkilerinden biri uluslararası öğrenci hareketliliğinin artmasıdır. Uluslararası öğrenciler, gittikleri ülkelere hem ekonomik gelir hem de beşeri sermaye açısından katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda, gelişmiş ülkeler kendi ülkelerindeki uluslararası öğrencilerin oranını yükseltmek, gelişmekte olan ülkeler ise bu pazardan daha fazla pay almak için kıyasıya rekabet etmektedir. Eğitim için en fazla tercih edilen ülkelerin ekonomileri incelendiğinde, bu ülkelerin uluslararası öğrencilerden önemli gelirler elde ettikleri görülmektedir. Bu durum, uluslararası öğrencilerin eğitimi konusunun bir devlet politikası olarak ele alınması ve yürütülmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu çalışmada, uluslararası öğrencilerin eğitimine yönelik gelişmiş ülkelerin politikaları incelenerek Türkiye için öneriler sunulmuştur. Üniversite, iletişim ve tanıtım, yapısal değişikler ve yasal düzenlemeler olmak üzere dört farklı boyutta sıralanan önerilerin bu alandaki mevcut politikaların gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.

Globalization mediated change and transformation in many fi elds. As globalization caused dynamic transformations in economics, political foundations, sociocultural values, science and technology, one of its most signifi cant eff ects is the increase in international student mobility. International students are sources of economic growth and human capital in the countries they reside. In this context developed countries compete ruthlessly to increase the perceptage of international students and the developing ones are struggling to take a larger portion from the market. When the economies of the most preferred countries are studied it can be seen that they gather a large amount of income from international students. Th is situation shows the strategic importance of international students and the necessity of it to be handled as a government policy. Th is study investigates the policies which pertain to the international students in developed countries and puts forward recommendations for Turkey. It is thought that the recommendations which can be sorted into four diff erent dimensions as university, communication and promotion, structural changes and legal regulations will be benefi cial in revision and enhancement of current policies.
Policies for international students' education and recommendations for Turkey
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Uluslararası İlişkiler