Endüstri 4.0 yaklaşımının envanter ve değerleme çalışmalarına etkisinin araştırılması - Dayıoğlu, Serdar (My University, 2020)
Teknolojilerin insan hayatına girmesi oldukça uzun bir süreçtir. Ancak buna ters orantılı olarak çok hızlı bir şekilde yayılır. Gün geçtikçe teknoloji hayatımızın bir parçası olmaktan çok hayatımızın tamamını ele geçirmektedir. Bu durumun etkilerini hem sosyal yaşamda hem de çalışma hayatında görmekteyiz. İnsanlar 18. yüzyılda ağırlıklı olarak tarım ve yerel düzeyde atölyelerde su, rüzgar ve kas gücünden faydalanarak üretim yaparken buharlı makinanın icat edilmesi ile atölyeler yerini, seri üretim yapan üretimhane ve fabrikalara bırakmış ve böylece modern sanayi devrine geçilmiştir. Modern sanayi devrimleri günümüze kadar üç büyük kırılma yaşamıştır. Bu sayede bugün “Endüstri 4.0” olarak adlandırılan ve ilk kez 2011 yılında Almanya’da Hennover Fuar’ında duyurulan dördüncü sanayi devriminin içinde bulunmaktayız. Endüstri 4.0’ın temelinde yapay zeka, sensörler ve internet yatmaktadır. Ancak Endüstri 4.0 bunlarla sınırlı olmayıp pek çok teknolojiyi de beraberinde getirmiştir. Endüstri 4.0 bünyesindeki bu unsurlar aracılığıyla fiziksel sistemleri siber sistemlere entegre ederek fiziksel sistemlerle anlık olarak iletişim kurulmasını, yapay zekadan faydalanılarak otonomlaşmasını ve yeni üretim modellerinin gelişmesini sağlamaktadır. Endüstri 4.0 sağlamış olduğu teknolojik imkanlar sayesinde insanlar tarafından yürütülen işlemlerin makinalara devredilebilmesine olanak tanımaktadır. Bu makinalar, insanların iş hayatındaki yerini alırken var olan bazı meslek gruplarını yok edip yeni meslek gruplarının oluşmasını sağlayacaktır. Yok olmayan meslek gruplarının ise görev tanımlarında değişiklik yaratmasıyla birlikte işletmelerin iş akışlarını baştan oluşturmasına neden olacaktır. Bu meslek gruplarından bir tanesi de muhasebe mesleği ve muhasebe personeli tarafından yürütülen envanter ve değerleme çalışmalarıdır. Envanter çalışmaları, işletmeye dahil olan iktisadi kıymetlerin fiili olarak belirlenmesi işlemidir. Envanter işlemlerinin ikinci aşaması olan değerleme işlemi ise tespit edilen iktisadi kıymetin parasal tutarının belirlenmesidir.Bu çalışmada, geçmiş sanayi devrimleri, içinde bulunduğumuz Endüstri 4.0 ve hayatımıza sokmuş olduğu teknolojiler açıklanmıştır. Aynı zamanda muhasebe personeli tarafından yürütülen envanter ve değerleme çalışmaları konularına, TTK, VUK, TMS ve SPMSHT’den faydalanılarak yöntemleriyle birlikte açıklık getirilmiştir.Çalışmanın devamında ise Endüstri 4.0’la birlikte insanların değişecek olan iş yaşantılarına değinilerek envanter ve değerleme işlemlerinin Endüstri 4.0 ile uyumlaştırılmasının nasıl gerçekleştirileceği ve bu uyumlaştırmanın doğuracağı avantajlar, dezavantajlar, yaratacağı sorunlar ve fırsatlar detaylı bir şekilde araştırılarak uygulama yolları ve etkileri açıklanmıştır.

It is a very long process for technologies to enter human life. But it spreads very quickly in reverse proportion. By the day, technology takes over our entire lives rather than a part of our lives. We see the effects of this situation both in social life and in working life. In the 18th century, people were mainly producing at agriculture and local workshops, taking advantage of water, wind and muscle strength. Then, with the invention of the steam machine, the workshops were replaced by mass-produced production houses and factories, thus the modern industrial era was switched. Modern industrial revolutions have experienced three major fractures since then. In this way, we are in the fourth industrial revolution, which is now called Industry 4.0 and was first announced at the Hennover Fair in Germany in 2011. Industry 4.0 is based on artificial intelligence, sensors and the internet, but Industry 4.0 is not limited to these and has brought with it many technology. Through these elements within Industry 4.0, it integrates physical systems into cyber systems, communicating instantly with physical systems and enabling the autonomy and development of new production models by leveraging artificial intelligence. Industry 4.0 enables the transfer of processes carried out by humans to machines thanks to the technological facilities it provides. These machines destroy some of the professional groups that exist when taking people's place in business and will create new professional groups. Non-extinction professional groups will change their mission descriptions, resulting in businesses recreating their workflows. One of these professional groups is the accounting profession and inventory and valuation works carried out by accounting personnel. Inventory work is the process of determining the amount of economic assets involved in the business. The second stage of inventory transactions is the valuation process, determining the monetary amount of the economic asset whose quantity has been determined.In this study, with past industrial revolutions, we are now in The Industry 4.0 and the technologies that we have put into our lives and TTK, VUK, TMS and SPMSHT were used to focus on inventory and valuation studies and their methods were clarified.The study continued with Industry 4.0, referring to the business lives of people to change. How to harmonize inventory and valuation transactions with Industry 4.0 and the ways and effects of applying this harmonization by thoroughly researching the benefits, harms, risks and opportunities that this harms.
Keywords: Business; DEĞERLEME INDUSTRY 4.0; ENDÜSTRİ 4.0; ENVANTER; INVENTORY; İşletme; VALUATİON