Veri zarflama analizinin performans temelli kullanılması : perakende sektöründe örnek bir uygulama - Ülker, Cem (My University, 2020)
Veri Zarflama Analizi (VZA) benzer girdiler üzerinde değerlendirme yaparak, bu girdilere göre çıktı ya da çıktılar ortaya koymaktadır. VZA doğrusal programlama tabanlı yöntemdir. VZA’da CCR ve BCC en yaygın kullanılan yöntemlerdir. Bu matematiksel programlama tekniklerini kullanarak benzer karar verme birimlerinin analizini yapar. Bu yöntemler ışığında tez çalışmasının uygulama bölümünde Türkiye’de kendi alanında perakende lideri olan bir firma üzerinden performans değerlendirilmesi yapılmıştır.Veri zarflama analizinin uygulanmasında EMS v.13 paket programından yararlanılmıştır. Perakende sektöründe sorunların belirlenmesi ve bu sorunların çözüm aşamaları uzun bir sürece yayıldığından dolayı kalıcı çözümler elde edilememektedir. VZA, firmaların kendi içerisinde doğru girdilerle etkin olan mağazalarıyla etkin olmayan mağazalarının kısa sürede tespit edip kalıcı aksiyonların alınmasını sağlamakla birlikte, karşılaştırmalı olarak iyileştirme önerilerini de karşımıza çıkarmıştır. 16 adet karar verme biriminden 18 aylık periyodda 10 adet karar verme birimi etkin olmuştur. Etkin olmayan mağazaların etkin hale dönüştürülmesi için referans almaları gereken etkin mağazalar belirlenmiştir.

Data Envelopment Analysis evaluates similar inputs and reveals some outputs based on these inputs. DEA is a linear-programming based-method. CCR and BCC are the most commonly used methods in DEA. This method makes an analysis of a similar decision by creating units using mathematical programming techniques. In accordance with this method, in Turkey, for the implementation section of the thesis, a performance evaluation was conducted with an organisation, which is a retail leader in its field. EMS v.13 package program was used in the application of data envelopment analysis. Permanent solutions cannot be obtained due to the determination of problems in the retail industry and the solution stages of these problems also spread over a long period of time. Besides DEA enables organisations to detect whether their stores are active or not with the right inputs in a short time and to take permanent actions, there have also been suggestions for improvement of this process. In a 18-month period, 10 of the 16 decision-making units have been active. The active stores, which have to be referenced, have been identified In order to make inactive stores effective.
Keywords: Business; Efficiency; Etkinlik; İşletme; Perakende Sektörü; Performance Measurement; Performans Ölçümü; Referans Küme Data Envelopment Analysis; Reference Set; Retail Industry; Veri Zarflama Analizi