Türkiye'de 2000 yılı sonrası uygulanan ihracat teşvik politikalarının analizi - Yüksel, Merve Bal (My University, 2019)
Küreselleşme olgusunun hız kazanması ile birlikte her geçen gün artan ihracat, ülkeler için döviz kazanmanın en sağlıklı yolu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle ihracat artışları ülkeler için son derece önemlidir. Ülkelerin ihracatlarını arttırmak için öncelikle ülke kaynaklarını doğru kullanmaları ve ardından ülke üretimini uluslararası piyasalara uygun şekilde sunmaları gereklidir. Her ülkenin sahip olduğu kaynaklar farklıdır ve bu farklı kaynakları uluslararası piyasalara sunarken, ülkede bulunan firmaların bu piyasalarda yer alabilmeleri için devletin yardımına ihtiyaçları vardır.Ülkelerin firmalarını ihracata yönlendirmek, uluslararası piyasalarda pay almalarını sağlamak ve rekabetçi ürünlerin gelişimi için ülkelerin en çok kullandığı araç ihracat teşvikleridir. İhracat teşvikleri her ülkede farklı araçlarla ve farklı amaçlarla kullanılsa da en temel amacı ülkelerin ihracatlarını arttırmak ve uluslararası piyasalarda pazar paylarını arttırmaktır. Bu çalışmada Türkiye’nin geçmişten günümüze ihracat teşviklerinin gelişimi incelenmiştir.

With the acceleration of the globalization phenomenon, increasing exports are considered as the healthiest way of the earning foreign exchange for countries. Therefore, export increases are extremely important for contries. In order to increase the exports of the countries, first off all, thet should use the resources of the country correctly and then present the production of the country in accordance with the international markets. The resources of each country are different, and while providing these different resources to international markets, firms in the country need government assistance to be able to takepart in these markets.Exporting incentives are the most commonly used tools for countries to direct their companies to export, to gain shares in international markets and tol develop competittive products. Although the export incentives are used different countries with different means and different purposes, the main aim is to increase the exports of the countries and increase their market shares in international markets. In this study encourage the development of Turkey’s exports from past were examined.
Keywords: Finance; İhracat Export; Maliye