Düzenli egzersiz yapan kadınların güdüsel yönelimlerinin ve akış deneyimlerinin belirlenmesinde mükemmelliyetçiliğin rolü - Aktaş, Candanbanu (My University, 2019)
Egzersiz, düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler olarak adlandırılmaktadır. Tekrarla ve düzenli bir şekilde yapılan vücut hareketleridir. Bu fiziksel aktivite genel sağlığın korunması ve devamlılığında en önemli unsurdur. Ayrıca düzenli yapılan egzersiz kişinin kendisine öz saygısını yükselterek stres yönetimi üzerine de etkili olur. Bu çalışma İstanbul'daki spor stüdyolarında egzersiz yapan kadınların mükemmeliyetçilik düzeylerinin akış deneyimi ve güdülenmeyi belirlemedeki rolünü araştırmıştır. Çalışmanın ikincil amacı ise bu psikolojik faktörlerin egzersiz yapma süresine (yıl) ve sıklığına göre değişip değişmediğini incelemektir. Çalışmada; en az 6 aydır düzenli olarak haftada 2 gün en az 20 dakika egzersiz yapan, yaşları 20-35 arasındaki kadınlar araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmaya katılan kadmlar İstanbul Avrupa yakasındaki Fit in Time ‘a bağlı özel egzersiz stüdyolarında en az 20 dakika egzersiz yapan kadınlardan seçilmiştir. Söz konusu ana kitleyi temsil edecek örneklem büyüklüğünün belirlenmesinde Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz ve Demirel (2015) kaynağından yararlanılmıştır. Çalışma için kullanılacak ölçüm araçları aşyağıdaki gibidir. Kişisel Bilgi Formu: Egzersiz katılımcılarının, yaşı, kaç yıldır egzersiz yaptığı, hangi tür egzersiz programına katıldığı, haftalık egzersiz sıklığı gibi bilgiler sorulmuştur. Sürekli Optimal Performans Duygu Durum Ölçeği-Kısa Formu: Katılımcıların akış deneyimlerinin değerlendirilmesinde “Sürekli Optimal Performans Duygu Durum Ölçeği Kısa Formu” kullanılmıştır. Ölçeğin uzun formunun orijinali Jackson ve Eklund (2004) tarafından geliştirilmiştir ve 36 maddeden oluşmaktadır. Bu çalışmada kullanılan kısa form ise Jackson, Martin ve Eklund (2008) tarafından fiziksel aktivite katılımcıları üzerinde test edilmiştir. Ölçeğin kısa formu 9 maddedir. Ölçekte yer alan her madde Hiç bir zaman (1) ile Her zaman (5) arasında değişen 5’1i Likert ölçek üzerinde cevaplandırılmaktadır (Jackson ve ark., 2008). Ölçeğin kısa formunun Türkçe'ye uyarlanması ise Çağlar, Sarı, Aşçı, Jackson ve Eklund (2015) tarafından yapılmıştır. Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği -2: Egzersiz yapan bireylerin Öz-Belirleme Kuramı kapsamında güdüsel yönelimlerini belirlemek üzere, İngilizce adı “Behavioural Regulations in Exercise Questionnaire-2 (BREQ-2)” olan Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2 (EDDÖ- 2) kullanılmıştır. Ölçeğin ilk versiyonu olan Mullan, Markland ve Ingledew (1997) tarafından geliştirilmiş olup Markland ve Tobin (2004) tarafından revize edilerek “EDDÖ-2” adını almıştır. EDDÖ-2 19 madde ve beş alt ölçekten oluşmaktadır. Bunlar: dışsal düzenleme, içe atımla düzenleme, özdeşimle düzenleme, içsel düzenleme ve güdülenmeme alt ölçekleridir. EDDÖ-2, “kesinlikle doğru değil”, “bazen doğru” ve “kesinlikle doğru” derecelerinden oluşan 0-4 arasında puanlaması olan 5’1i likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin Türkçe uyarlama çalışması Ersöz, Aşçı ve Altıparmak (2012) tarafından yapılmıştır. Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği: Hewitt ve Flett (1991) tarafından yetişkinlerin mükemmeliyetçi kişilik özelliklerini ölçmeye yönelik hazırlanan ölçek, her birinde on beş madde bulunan kendine yönelik mükemmeliyetçilik, diğerlerine yönelik mükemmeliyetçilik ve sosyal düzene yönelik mükemmeliyetçilik olmak üzere üç alt ölçek ve 45 maddeden oluşmaktadır (Ek 4). Maddeler 7’1i likert tipi bir ölçekle (1=kesin1ik1e katılıyorum, 7=kesin1ikle katılmıyorum) puanlanmaktadır. Ölçeğin, Türkçe'ye uyarlama çalışmaları Oral (1999) tarafından 333 üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır

Exercise is called regular physical activity. Repetitive and regular body movements. This physical activity is the most important element in the preservation and continuity of general health. Besides, regular exercise will increase the self-esteem of the person to be effective on stress management. The aim of this study is to investigate the role of perfectionism of women exercising in Istanbul sport studios to determine the flow experience and motivation. The secondary aim of the study is to examine whether to these psychological factors change according to the duration of exercise (year) and frequency or not. Wonnen who are between 20-35 years old and exercise regularly for at least 6 months and 2 days a week for at least 20 minutes will form the sample of the study. Women who will participate in this study will be selected from women who exercise at least 20 minutes in the Fit in Time special exercise studios in the European side of Istanbul. Büyüköztürk, Sakmak, Akgün, Karadeniz and Demirel (2015) will be used to determine the sample size that will represent the main mass. The measurement tools which will be used for the study are as follows. Personal Information Form: Exercise participants will be asked about their age, for how many years they do exercise, what kind of exercise program they participate, what is the frequency of their weekly exercise (Appendix 1). Continuous Optimal Performance Emotional Situation Scale-Short Form: “Continuous Optimal Performance Emotion Situation Scale Short Form” will be used in evaluating the flow experiences of the participants (Annex 2). The original of the long form of the scale was developed by Jackson and Eklund (2004) and consists of 36 items. The short form to be used in this study was tested on physical activity participants by Jackson, Martin and Eklund (2008). The short form of the scale is 9 items. Each item on the scale is always answered on a 5-point Likert scale ranging from Never (1) to Always (5) (Jackson et al., 2008). The adaptation of the short form of the scale to Turkish was done by Çaglar, Sari, Asci, Jackson and Eklund (2015). Behavioral Regulations in Exercise Scale -2: In order to determine the motivational orientations of the exercising individuals within the scope of Self-Determination Theory, in English called “Behavioural Regulations in Exercise Questionnaire-2 (BREQ-2)” , Behavioral Regulations Sca1e-2 (EDDÖ-2) will be used(Appendix 3) The first version of the scale had developed by Mullan, Markland and Ingledew (1997) . Then it was revised by Markland and Tobin (2004) and renamed as (EDDÖ-2). EDDÖ-2 consists of 19 items and five subscales. These are: external regulation, inward regulation, identification with internalization, internal regulation and non-motivation subscales. EDDÖ-2 is a 5-point Likert-type scale with a score of 0-4 consisting of like “absolutely not correct “, “sometimes correct” and “ absolutely correct “grades. The Turkish adaptation study of the scale was done by Ersöz, Aşçı and Altıparmak (2012). Multidimensional Perfectionism Scale: The scale prepared by Hewitt and Flett (1991) to measure the perfectionist personality traits of adults. The items are scored on a 7-point Likert-type scale (1 strongly agree, 7 = strongly disagree). Adaptation of the scale to Turkish was done on 333 university students by Oral (1999).
Keywords: Akış deneyimi; egzersiz katılımcısı Flow experience; Egzersiz, Kadınlar için; Exercise for women; exercise participant; güdülenme; kadın; Kadınlar; motivation; mükemmelliyetçilik; perfectionism; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Spor; Sports; Women