Bankacılık sektöründeki dalgalanmaların otoregresif koşullu değişen varyans modelleri ile incelenmesi - Arduç, Ünsal (My University, 2006)
Bu çalışmada bankacılık sektöründe yaşanan krizler ve oluşan dalgalanmalar incelenmiştir. Bu dalgalanmalar sonucu oluşan volatilite araştırılmış ve modelize edilmeye çalışılmıştır. Türkiye’de 1980 sonrası uygulamaya geçirilen ekonomik politikaların sonucu 1994 ve 2001 krizleri yaşanmıştır. 1994 ve 2001 krizleri farklılıklar içermesine rağmen tetikleyici nedenleri bakımından ortak noktalar içermektedir. Bunlardan bazıları şunlardır: Kamu açıkları Enflasyon Sermaye hareketleri Şubat 2001 krizini 1994 krizinden ayıran tek nokta 2001 krizi çıktığında uygulanmakta olan döviz kuruna dayalı istikrar programıdır. Çalışmada ilk olarak ARMA modelleri ve ardından ARCH-GARCH modelleri ile türevlerinden oluşan modeller tanıtılmıştır. Uygulama bölümünde döviz mevduat, YTL mevduat, kredi kartı kullanım miktarı ve kredi hacimleri analiz edilerek yapılarına uygun koşullu ortalama ve koşullu varyans modelleri belirlenmiştir.

In this study, the crisis and volatility in banking sector has been investigated.Financial crises of the 1990’s regarded as a result of economic policies started to operate after the 1980’s occured the Turkish economy faced with crises since the 1990. although 1994 and 2001 crises contains differences from each other basically, they have same causes in triggery factors. Some of these are: Public deficits İnflation Capital account The most important difference between 2001 and 1994 crises may be regarded as the “Disinflation and Economic Stability Program” which had been implemented since 2000. In this study, firstly ARMA and then ARCH-GARCH models together with their derivative models have been introduced. In application section, foreign currency account, spending of credit card, YTL currency account, amount of credit have been analyzed, conditional mean and conditional variance models appropriate to their structure has been determined.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Krizler; Varyans Analizi_Bankalar ve Bankacılık