Magnet ve charter okullarının eğitim ve finans yapılarının incelenmesi - Savaş, Nazmiye (My University, 2004)
Amerikan eğitim sisteminde yüksek okul seviyesine kadar uygulanan magnet ve charter okul modelleri devlet okullarında uygulanan iki farklı eğitim modeli olarak ortaya çıkmıştır. Bu iki farklı eğitim modelinin hedefleri ve yapılanmaları her ne kadar farklılıklar taşıyor olsa da ortak noktaları devlet okullarında yaşanan düşük devlet eğitim kalitesini, bürokratik yapıyı ve sosyo-ekonomik nedenlerden kaynaklanan adaletsizlikleri yeni eğitim modelleri çerçevesinde gidermektir. Bu çalışma bu iki modelin işleyişlerini ele almakta ve bu modelleri karşılaştırarak Türk eğitim sistemindeki reform arayışları için bu farklı modellerin uygulanabilirliklerini incelemektedir. Magnet Okulları, Charter Okulları, Amerikan Eğitim Politikası, Türk Eğitim Politikası, Eğitim ve Reform.

Magnet and Charter education systems emerged as two different models for public schools in American education system. These two different systems aim to increase the quality of public education, decrease the bureaucratic structure of the public education system and the socio-economic inequalities in national education, although the ways of application of their programs differ in many ways. This work aims to investigate and compare these two education systems and evauate their capabilities to be implemented for Turkish education system. Magnet Schools, Charter Schools, American Education Policy, Turkish Education Policy, Education and Reform.
Keywords: Eğitim Politikası_Türkiye