Hazır giyim sanayiinde koleksiyon hazırlama ve geliştirme yöntemleri - Alpan, Esen (My University, 2005)
Çalışmanın amacı Hazır Giyim Sektöründe koleksiyon hazırlama aşamaları-nın irdelenmesi ve koleksiyon hazırlamaya etki eden faktörlerdir. Çalışmanın ilk bölümünde; tasarım ve moda kavramlarının anlamları açıklanmıştır. Koleksiyonu oluşturacak modellerin renk, model gibi ana karakterlerini belirleyen unsurlar açıklanmış ve geçmişten günümüze moda akımlarının hangi etkenlere bağlı olarak hangi şekillerde ortaya çıktığı tarihsel bir süreç olarak sunulmuştur. Tasarımcının bu süreçteki üstlendiği rol belirtilerek,koleksiyonun sanayide yapılabilirlik özelliği taşıması gerektiği sonucuna varılmıştır. Tekstil sanayiinde koleksiyon hazırlama aşamaları; fikir aşamasından başlanarak satış aşamasına kadar açıklanmıştır. Ek olarak ünlü modacıların koleksiyonları ve bu koleksiyonlara bağlı olarak oluşturdukları modellerden örnekler sunulmuştur. Bu bilgilerin gelişimi ve anlamı ışığında, günümüzün yoğun rekabet ortamında fiyat, kalite, hız ve esneklik işletmelerin rekabet silahlarını oluşturan unsurlar olduğu ve bu unsurların optimal bileşiminin sağlanmasıyla ve işletmelerin kendi orijinal tasarımlarıyla oluşturdukları koleksiyonlarla bu sektörde rekabet etmede daha başarılı olabilecekleri görülmektedir.

The stages of the collection preparation at the ready-made garment industry, which is the aim of this project, have been searched and the factors that effected the collections preparation has been explained. At the first part of this project, the meanings of design and fashion have been explained. The main factors as the colour, the design etc. of the collections have been explained. Moreover the fashion trends have been present according to which factors and which ways that appears, as the historical process from yesterday to today. At this term, responsibilities of the designers have been mentioned. As a result of this, the collections must have got applicable specialties at the industry. The stages of the collections preparing have been explaining from the first design steps to marketing. Additional to these, the collections of the famous designers and samples of these collections have been present. According to these informations; price, quality, speed of production and elasticity are being competition factors of the great companies. It has been realized that the firms can be more successful if they will prepare their own original collections and will apply the above competition factors.
Keywords: Giyim Sanayi; Giysi ve aksesuvarlar; Hazır Giyim; İmalat; Tekstil