Hastane infeksiyonlarından izole edilen E.coli suşlarının çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları - Kalkan, Esra (My University, 2008)
Hastane İnfeksiyonlarından İzole Edilen E.coli Suşlarının Çeşitli Antibiyotiklere Duyarlılıkları Hastane kaynaklı infeksiyonlara neden olan patojenler yaygın antibiyotik kullanımı sonucu çoğu antibiyotiğe karşı direnç geliştirmişlerdir. Antimikrobiyallere dirençli patojenler, hastane kaynaklı infeksiyonların en yaygın sebebidir. E.coli nozokomiyal infeksiyonlara sebep olan mikroorganizmalardan birisidir. Bu nedenle çalışmamızda Ocak 2006-Ocak 2007 tarihleri arasında hastane infeksiyonu etkeni olarak izole edilen 29 adet kandan, 19 adet idrardan olmak üzere toplam 48 adet E.coli suşunun, sefdazidim, piperasillin/ tazobaktam, tobramisin, sefotaksim, sefepim ve siprofloksasin antibiyotiklerine karşı duyarlılıkları NCCLS standartlarına uygun olarak ETest® yöntemi ile araştırılmıştır. Kandan izole edilen 29 adet E.coli suşunun tamamı meropenem ve imipeneme (karbapenem grubu), %89,7’si sefdazidime, %79,3’ü piperasillin/ tazobaktama, %62,1’i tobramisine, %86,2’si sefotaksime, % 86,2’si sefepime, %48,3’ü siprofloksasine karşı duyarlı bulunmuştur. İdrardan izole edilen 19 adet E.coli suşunun tamamı meropenem ve imipeneme (karbapenem grubu), % 89,5’i sefdazidime, %78,9’ u piperasillin/ tazobaktama, %68,4’ü tobramisine, %78,9’u sefotaksime, % 78,9’ u sefepime, %52,6’sı siprofloksasine duyarlı bulunmuştur. Çalışmamızda kandan ve idrardan izole edilen E.coli suşlarının kullandığımız antibiyotiklere karşı duyarlılıkları hemen hemen aynı bulunmuştur.

Susceptibilities to Various Antibiotics of E.coli Strains Isolated From Nosocomial Infections Due to intensive usage of antibiotics among people, pathogens causing nosocomial infections have become resistant againts various antibiotics. Antimicrobial resistant pathogens are becoming a prevalent cause of hospital-acquired infections. E.coli is one of microorganisms causing nosocomial infections. Therefore, susceptibilities of 48 E.coli strains isolated from 29 blood and 19 urine samples during the period from January 2006- to January 2007 against cefdazidime, piperacillin/ tazobactam, meropenem, imipenem, tobramycin, cefotaxime, cefepime, ciprofloksasin were examined according to NCCLS standard by using ETest® in this study. Of all 29 E.coli strains isolated from blood samples were found to be sensitive to meropenem and imipenem, 89,7 % to cefdazidime, 79,3 % to piperacillin/ tazobactam, 62,1 % to tobromycin, 86,2 % to cefotaxime, %86,2 to cefepime, 48,3 % to ciprofloksasin . Of all 19 E.coli strains isolated from urine samples were found to be sensitive meropenem and imipenem, 89,5 % to cefdazidime, 78,9 % to piperacillin/ tazobactam, 68,4 % to tobromycin, 78,9 % to cefotaxime, 78,9% to cefepime, 52,6 % ciprofloksasine. Susceptibilities of E.coli strains isolated from both blood and urine samples against antibiotics tested were found almost same.
Keywords: Biyoloji