Sulu çözeltilerden sülfametoksazolün uzaklaştırılması - Çalışkan, Elif (My University, 2007)
Bu çalışmada, sülfametoksazolün sulu çözeltilerden aktif karbon ile uzaklaştırılması incelendi. Kesikli adsorpsiyon deneyleri, değişik pH, adsorban derişimi, adsorbat başlangıç derişimi ve sıcaklıklar için yürütüldü. Adsorpsiyon mekanizmasını anlamak için, birinci ve yalancı ikinci dereceden hız eşitlikleri kullanıldı ve bu eşitliklerin hız sabitleri hesaplandı. Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri uygulandı ve her ikisinin de deneylerden elde edilen değerlere uyumlu olduğu görüldü. Her iki izotermin sabitleri hesaplandı. Giles izotermine göre, adsorpsiyonun H tipi olduğu belirlendi. Termodinamik değişkenler hesaplandı. Entalpi değişiminin negatif değerinden, adsorpsiyon sürecinin ekzotermik olduğu ve serbest enerji değişiminin negatif değerlerinden, adsorpsiyon sürecinin kendiliğinden yürüdüğü görüldü. Kolon deneyleri değişik akış hızlarında yürütüldü ve her bir akış hızı için, sabit yatak kapasiteleri hesaplandı. Kolon deneylerinde ve kesikli olarak yürütülen deneylerde bulunan kapasite değerleri karşılaştırıldı ve kolon çalışmalarında daha yüksek değerler elde edildiği görüldü. Anahtar sözcükler: Sülfametoksazol, aktif karbon, adsorpsiyon, antibiyotik, çevre REMOVAL OF SULFAMETHOXAZOLE FROM AQUEOUS SOLUTIONS

In this study, the ability of activated carbon to remove sulfamethoxazole from aqueous solutions was studied. Batch adsorption studies were carried out at different pH, adsorbent concentrations, initial concentrations and temperatures. In order to understand the mechanism of adsorption kinetics, first order and pseudo second order rate expressions were used and rate constants of those expressions were calculated. The Freundlich and Langmuir adsorption isotherms were applied and both of them showed good fits to the equilibrium data. The constants of both isotherms were calculated. According to the Giles isotherm, the adsorption was found to be H type. Thermodynamic parameters were calculated. The negative value of enthalpy change indicated the exothermic nature of the adsorption process, and the negative values of free energy change were indicative of spontaneity of the adsorption process. Column experiments were carried out at different feed rates and fixed bed capacities were calculated for each feed rate. Fix bed capacity was found to be higher than that of batch experiments. Sulfamethoxazole, activated carbon, adsorption, antibiotic, environment
Keywords: Antiyobiyotikler; Eczacılık; Farmasötik Teknoloji