Kentleşme sürecinde ahlaki değerler - Uygun, Ayşe (My University, 2006)
XVI. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan sanayileşme, kentlere doğru kitlesel göçlere neden olmuştur. Göçlerle başlayan bu süreç, bütün dünyayı çeşitli şekillerle etkilemiştir. Bu etkinin görüldüğü alanlardan biri de ahlâki değerlerdir. Bu araştırmada, İstanbul’un çeşitli ilçeleri ve Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yapılan anket uygulamalarına dayalı olarak kentleşme sürecinin komşuluk, büyüklere saygı, helâl kazanç, doğruluk-dürüstlük, yardımseverlik ahlâki değerleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma neticesinde bu değerlere karşı tutum, bu değerlere uygun davranışta bulunma açısından anlamlı bir kır-kent farklılaşmasının olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak toplumda, bu değerlere verilen önemin zaman içerisinde olumsuz yönde değiştiğine dair yaygın bir kanaatin bulunduğu görülmüştür. Bu noktada da anlamlı bir kır-kent farklılaşması söz konusu değildir. Bu değerler, hala önemini korumaktadır. Industrialization that emerged in Europe in the 16th century brought about immigration of people in huge numbers to cities. This process that was triggered by immigration movements has influenced every parts of the world in various ways. One of the areas that felt this influence was that of morality. This study examined the effect of the process of urbanization over such moral values as neighborhood, respect to elderly, just-gaining, righteousness, and charity by adopting a questionnaire study in various parts of Istanbul and Gazipaşa district of Antalya. The study concluded that the process of urbanization has not brought about a major impact on the attitudes and behaviors of people regarding such values. Thus, no major difference between city and village regarding values was observed. It seems that such values have still remained important for people living in urban areas.
Keywords: Büyük Şehirler_Ahlaki Değerler; Kentleşme