Sulardan Vitamin Arıtımı: Nikotinik Asit Adsorpsiyonu - ÇALIŞKAN SALİHİ, ELİF; GÖKTÜRK, SİNEM (My University, 2021)
Hem farmasötik endüstrisinin atık suları hem de evsel kullanım sonucu doğadaki su ortamlarınakarışan biyomoleküllerden biri olan nikotinik asitin sulardan arıtılması insan ve çevre sağlığıüzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı önem taşımaktadır. Bu sebeple bu çalışmada nikotinik asitinsulardan arıtılması maliyet ve kullanım açısından pek çok avantaj taşıyan adsorpsiyon yöntemikullanılarak incelenmiştir. Adsorban olarak seçilen granüler ticari aktif karbonun nikotinik asiti suluortamdan uzaklaştırma etkinliği ve sıcaklık, pH gibi faktörlerin adsorpsiyon sürecine olan etkisiaraştırılmıştır. Farklı başlangıç derişimlerindeki nikotinik asit çözeltileri kullanılarak çalkalamasüresinin adsorpsiyon miktarı üzerindeki etkisi takip edilerek öncelikle adsorpsiyonun dengeyegelme süresi belirlenmiştir. Elde edilen kinetik veriler Lagergren 1. derece ve Yalancı 2. dereceeşitlikleri ile modellenmiştir ve verilerin Lagergren 1. derece eşitliğine daha iyi uyduğugörülmüştür. Adsorpsiyon mekanizmasında tanecik içi difüzyonunun rol oynadığı ortaya koyulmuşve hızı kontrol eden tek adımın tanecik içi difüzyon olmadığı anlaşılmıştır. Denge süresi boyuncayürütülen çalışmalardan elde edilen denge verileri ise Langmuir ve Freundlich izoterm eşitliklerikullanılarak modellenmiş ve izoterm sabitleri hesaplanmıştır. Giles sınıflandırmasına göre L tipineuyduğu gözlemlenen nikotinik asit adsorpsiyonunun Langmuir denklemine daha iyi uyduğu tespitedilmiş ve adsorpsiyon kapasitesinin sıcaklığın düşmesi ile arttığı, ortamın pH değerinindeğişmesinden ise önemli ölçüde etkilendiği tespit edilmiştir.

Purification of nicotinic acid, one of the biomolecules contaminates natural waters as a result of both_x000D_ waste waters of pharmaceutical industry and household usage, is important due to negative effects_x000D_ on human and environmental health. Therefore, the removal of nicotinic acid from waters using_x000D_ adsorption method which has many advantages related to cost and utilization. Nicotinic acid_x000D_ removal performance of commercial activated carbon selected as adsorbent, and the effect of factors_x000D_ such as temperature, pH on the adsorption process was investigated. Time to reach equilibrium was_x000D_ determined initially by following up the effect of shaking time on adsorption quantity using nicotinic_x000D_ acid solutions having different initial concentrations. Kinetic data obtained was modeled by using_x000D_ Lagergren 1st order and Pseudo 2nd order equations and it was seen that experimental data better_x000D_ fit the Lagergren 1st order equation. It was introduced that intraparticle diffusion plays a role in the_x000D_ adsorption mechanism and it is understood that intraparticle diffusion is not the only step_x000D_ controlling the adsorption rate. Equilibrium data were modeled by using Langmuir and Freundlich_x000D_ equations and isotherm constants were calculated. It was determined that nicotinic acid adsorption_x000D_ which is L-type according to Giles classification, fits better to the Langmuir equation and the_x000D_ adsorption capacity increases with a decrease in the temperature while any change in the pH of the_x000D_ medium effects it considerably.
Purification of Vitamins from Waters: Nicotinic Acid Adsorption