Pyrolysis of apricot kernel as a biomass waste and analysis of products - Tunçok, Börçe (My University, 2013)
Bu çalışmada, biyokütle atık maddesi olarak kayısı çekirdeği ile piroliz çalışması gerçekleştirilmiştir. Sıcaklık 350-650oC, reaksiyon süresi 10-50 dakika ve süpürme gazı debisi 150-450 ml/ dakika şartlarında çalışılarak, işlem koşullarının toplam dönşüm ile sıvı, katı ve gaz ürün verimleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneylerde, 40oC/ dakika sabit ısıtma hızında, azot gazı atmosferi altında, elektrik ile ısıtılan yatak silindirik bir fırın kullanılmıştır. Çalışmann ilk aşamasında, seçilen deneysel parametrelerin bireysel etkileri incelenmiştir. İkinci aşamada, seçilen deneysel parametrelerin verimler üzerindeki etkileri Box-Behnken deneysel tasarım yöntemine uygun olarak araştırılmıştır. Bağımsız değişkenlerin 3 seviye üzerinden piroliz verimleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Son aşamada ise elde edilen katı ürünlerin FTIR ve SEM, sıvı ürünlerin ise FTIR analizleri gerçekleştirilmiştir.

In this study, pyrolysis of biomass waste material, namely apricot kernel shell, was carried out. Temperature, reaction time and sweeping gas flowrate were the parameters whose effects on liquid, solid and gas yields and total conversion were studied at the intervals of 350-650oC, 10-50 min and 150-450 ml/ min, respectively. The experiments were conducted in an electrically heated horizontally placed cylindirical furnace, under nitrogen atmosphere at a fixed heating rate of 40oC/ min. In the first part of the study, the individual effects of selected parameteres were investigated. In the second part, multivariate analyses were performed by using Box-Behnken experimentad design method. The independent variables and their effetcs on pyrolysis yields were studied at the three levels (-1,0 and 1). Finally, the FTIR and SEM analyses were done on the solid products and the FTIR analyses were done on the liquid products of pyrolysis studies.
Keywords: Biyokütle; Çevre Sağlığı; Geri Dönüşüm; Katı Atık; Kimya; Piroliz