The effect of reward system applications on employee performance in service sector - Yazıcı, Nihan Koşmalı (My University, 2008)
ÖDÜL SİSTEMİ UYGULAMALARININ HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ Günümüz iş dünyasında İnsan Kaynakları’nın şirket yönetimlerinde stratejik ortak olmaları ile birlikte seçme yerleştirme, kariyer planlama, ücretlendirme gibi yürüttüğü ana fonksiyonlara, çalışan performansını doğrudan etkilemeye yönelik ödül yönetimi süreci de eklenmiştir. Bu çalışmanın amacı hizmet sektöründe gerçekleştirilen ödül yönetimi uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Ödül yönetimi ile ilgili yapılan literatür taramasına göre organizasyonların kullandığı ödül sistemi ve stratejileri çalışanlarının motive ettiği ve performanslarını artırdığı kanıtlanmıştır. Bu çalışmada performans etkinliği bakış açısı ödül yönetimi sistemleri üzerinde değerlendirilecektir. Çalışmanın birinci bölümünde ödül yönetimi kavramı detaylarıyla anlatılacak olup; ödül politikaları, prosedürleri, strateji ve araçları tanımlanacaktır. İkinci bölümde performans yönetimi ve performans değerlendirme sistemleri metodları ile birlikte tartışılacaktır. Teorik çerçevenin ardından ödül yönetimi ve çalışan performansı arasındaki ilişki anlatılacak ve Türkiye’de faaliyet gösteren beş yıldızlı bir otelin ödül yönetimi sisteme uygulama olarak detaylandırılacaktır. Çalışmanın sonuçları ödül yönetimi uygulamalarının çalışan performansına doğrudan etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışanların ödül seçimlerinin çalıştıkları pozisyona göre değişebileceğini gösteren sonuçlar, finansal ödüllerin her zaman finansal olmayan ödüllerle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.

THE EFFECT OF REWARD SYSTEM APPLICATIONS ON EMPLOYEE PERFORMANCE IN SERVICE SECTOR In todays business environment as being a strategic partner with company managements, reward management which has a direct effect on employee performance, is added as a core function to human resources dicipline such as recruitment, career planning and compensation. The aim of this study to research the effects of reward management system applications on employee performance in service sector. According to literature review on the previous studies about reward management, it is proven that organizations use reward systems and strategies to motivate their employees and to increase their performance. In this study, performance effectiveness perspective will be determined on reward systems. At the first part of the study, definiton of reward management will be identified with its details, such as reward policies, procedures, strategies and instruments. At the second part, the definition and methods of performance management and performance appraisal systems will be discussed with their methods. After the theoretical framework, the relationship between two will be explained and than a practice will be conducted out in a five star hotel chain in Turkey. The results show that reward management applications have a direct effect on employee performance. The preferences of employees on rewards may change from position to position in the organization. The results also show that, financial reward should be always supported with non-financial rewards.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Ödül Yönetimi; Performans Değerlendirme