Almanya’da yaşayan Türklerin televizyon izleme alışkanlıkları - Omur, Songül (My University, 2011)
Soyadı: Songül Omur Radyo-TV ve Sinema Radyo ve Televizyon Prof. Dr. Ahmet Şahinkaya Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Mayıs 2011 Almanya’daki Türk Göçmenler, Televizyon, Kültür, Sosyalleşme, Televizyon İzleme Alışkanlıkları

ALMANYA’DA YAŞAYAN TÜRKLERİN TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIKLARI Göç, insanları birçok bakımdan etkileyen bir olgudur. Almanya’ya göçmen işçi olarak giden Türkler aile birleşimini de sağlayıp zamanla kalıcı olmaya başlamıştır. Almanya’da yaşamaya başlayan ve hatta bu ülkede doğup büyüyen ikinci ve üçüncü kuşak Türkler; gerek dil açısından gerekse başka bir kültüre uyum açısından bir çok problem yaşamaktadır. Bu anlamda göç sonucu büyük bir değişime uğramış topluluklar için televizyon bir çok işlevi yerine getirmektedir. Bu tez çalışmasıyla, Almanya’da yaşayan Türklerin televizyon izleme alışkanlıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Kullanılan anket yöntemi ile genel olarak televizyonun ve özellikle de anadilde yapılan yayınların Almanya’da yaşayan Türklerin hayatında önemli bir yere sahip olduğu, televizyonun eğlendirme, eğitme ve bilgilendirme işlevlerinin yanı sıra göçmen Türkler için sosyalleşme, kültürel değerlerini koruma ve geliştirme aracı olarak kullanıldığı ve ayrıca televizyon izleme alışkanlıklarının sosyo-demografik ve kültürel öğelere göre değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Name and Surname: Songül Omur Field : Radio-TV and Cinema Programme: Radio and Television Supervisor : Prof. Dr. Ahmet Şahinkaya Degree Awarded and Date: Master - May 2011 gration, Turkish immigrants in Germany, Television, Socialization, Culture, Televison watching habits ABSTRACT TELEVISION VİEWİNG HABITS OF TURKS LIVING IN GERMANY Migration is a phenomenon that affects people in many ways. In Germany, foreign workers from Turkey enable a family reunion and settle down in Germany. Began to live in Germany and even the second and third generation of Turks born and raised in this country have both linguistic and cultural adjustment difficulities. In this sense, televison serves a lot of features to migrants. In this thesis, television watching habits of the Turks living in Germany were determined. The method of collecting data shows that televison in general and especially broadcasts in the mother tongue have an important role in their lives. Further television next to entertainment, education and information source is also used as a function of Turkish immigrants for socialization and the protection and development of cultural values. It was also determined that the television watching habits of Turks living in Germany differ according to socio-demographic and cultural items.
Keywords: Televizyon İzleyicileri; Televizyon Programları