Entellektüel sermayenin örgüt üzerindeki etkileri ve uygulamadan örnekler - Bozdemir, Neslihan Özlem (My University, 2009)
Entellektüel Sermaye, İnsan Sermayesi, Müşteri Sermayesi, Yapısal Sermaye, Entellektüel Sermaye Yönetimi ÖZET ENTELLEKTÜEL SERMAYENİN ÖRGÜT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İşletmelerin performansı ve diğer işletmelerle rekabet edebilme güçleri, entellektüel sermayelerini etkin biçimde kullanabilme becerilerine göre değişmektedir. Kullanıldıkça değeri artan bir varlık olan entellektüel sermayenin örgüt üzerindeki etkilerini konu alan bu çalışmanın amacı; Türkiye’de faaliyet gösteren sağlık işletmelerinin entellektüel sermaye yönetimleri hakkında bilgi sahibi olmak ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkları belirlemektir. Bu amaçla, bu çalışmada entellektüel sermaye kavramına ve bileşenlerine yönelik teorik bir çerçeve ortaya konmaya çalışılmış, yönetilmesi ve işletmeler açısından taşıdığı önem üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında, İstanbul’da hizmet veren iki ayrı özel hastanede görev yapan 60 yöneticiye anket formu vasıtasıyla sorular sorulmuştur. Bu doğrultuda seçilen işletmelerden elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenerek tablolar yardımıyla yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; işletmelerin rekabetçi avantajlar kazanmasında, çalışan motivasyonu ve hasta tatmin düzeyinin arttırılmasında entelektüel sermaye yönetiminin en etkili seçenek olduğu görülmüştür. Intellectual Capital, Human Capital, Customer Capital, Structural Capital, The Management of Intellectual Capital

EFFECTS OF THE INTELLECTUAL CAPITAL ON THE ORGANİZATION Performance of enterprises and the power to compete with the other enterprises change according to ability to use the intellectual capital effectively. The purpose of this study that is about the impact of intellectual capital on the organization; having information about intellectual capital management of medical supply companies operating in Turkey and determining encountered defects in practice. With this objective, in this study it has been trying to put forward a theoretical framework to the concept of intellectual capital and its components. In this study, 60 managers, serving in two separate private hospitals, were asked via questionnaire. In this regard the data obtained from selected businesses statistically examined with the help of tables have been interpreted. Analysis as a result of businesses in gaining competitive advantage, employee motivation and intellectual capital management in increasing patient satisfaction levels were observed to be the most effective option.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Çalışma Psikolojisi; Entellektüel Sermaye; Örgütsel Davranış