Medya teknolojileri kapsamında medya arkeolojisi üzerine bir inceleme - Şahin, Semay Buket (My University, 2019)
Medya arkeolojisi tarihle, özellikle de değişen medya kavramlarıyla ve bunlarla ilgili diğer şeylerin değişen etkileşimleriyle ilgilidir. Yani, medya arkeolojisi, arayüz ve teknolojilerin (araçların) etkilerine, modern medya teknolojilerinin tarihsel evrimine ve modern toplumun etkilerine dair teoriyi içerir. “Medya arkeolojisi” terimi, medyanın ve gündelik pratiklere ve sosyal ilişkilere aracılık eden tarihsel, kültürel, politik ve teknolojik açıdan çeşitli ilişkilerin incelenmesini içermektedir. Kitle iletişim araçlarının doğuşu ve kullanılmaya başlaması giderek artan iletişim ihtiyacı ile olmuştur. Bunun tabanında ise sosyal ve iktisadi gelişimin artan nüfus ile etkileşimi zorunlu kılması gösterilebilir. İnsanlara çeşitli düşünceleri, icatları, ve hayatlarını kolaylaştıracak yöntemleri sunmak için geniş kitlelere ulaşmak elzemdir. İnsanların bu amaçla teknolojileri geliştirme ve üretme devrimi ise, tarihin başlangıcından itibaren uzun bir dönemi kapsayan ve bronz çağına uzanan “Vahşi ve Barışçıl dönem”, avlanmaya dayanan ve açıkça özel mülkiyetin başlangıcı olarak görebileceğimiz “Barbarlar ya da Yırtıcılar Çağı”. Bu çağın son dönemlerinde el ile alet yapımı konusunda Orta Çağ'a etki eden “Alet Yapımı Çağı”na yol açması ve bunun devamında sınıflandırılan “Endüstri Devrimi” ve “Makine Endüstrisi Çağı”nın ortaya çıkışı olarak çeşitli dönemlere ayrılabilir. Bu dönemler, endüstriyel olarak makinelerin gelişimi başlangıçtan günümüze bütün icat ve makineleri kapsar. Medya araştırmaları yönünden bu çalışmada incelenecek olan kısım başlangıçtan günümüze kitleleri etkileyen iletişim teknolojileri ve bunların iletişim açısından iletişim bilimciler ve kitleler tarafından nasıl algılandığıdır. Geçmiş ve modern toplumda eski ve yeni kitle iletişim teknolojilerinin bir karşılaştırmasıdır. İnsanın geçirdiği sözlü kültür, yazılı kültür, ikincil sözlü kültür dönemlerinden sonra ağ teknolojileri ile ortaya çıkan yeni medya aygıtlarının kökenleri ve kitlelerde oluşturabilecekleri etkiler araştırmanın temel sorunudur.

Media archeology is concerned with history, specifically the changing notions of media and the changing interactions that subjects have with it. That is, media archeology includes theory to the effects of technological mediators, historical evolution of modern media technologies and their affects of modern society. The term media archeology includes the study of media and the various historically, culturally, politically and technologically grounded relations which mediates everyday practice and social relations.The emergence and use of mass media in modern life has become increasingly important. On the basis of this, social and economic development necessitates interaction with the increasing population. It is essential to reach out to the masses to provide people with various ideas, inventions, and ways of making their lives easier. The revolution of human development and production of Technologies historically cn be divided into four successive areas; “ 'The savage and peaceable era' that stretches over a long period, started in the dawn of humanity and closes at the Bronze age. 'The Barbarian or predatory era' hunting age that we can clearly see as the beginning of the private property and by close of the Middle ages, this era gave way to the 'era of handicaft', which, in its turn, was displaced by the 'industrial revolution' and the advent of 'the era of the machine industry'” . Media Archeology because of it’s roots, with media and society, includes technological determinism. The development of machines includes all the inventions and machines from the beginning to the present, the part which examined in this study is the mass technologies that affects the masses from the beginning to the present and how they are perceived by the communication scientists and masses in terms of communication: A comparison of old and new mass communication technologies in the past and modern society.
Keywords: Media History; Media Technologies; Medya Arkeolojisi; Medya Tarihi; Medya Teknolojileri Media Archeology; Technological Determinism; Teknolojik Determinizm