Hasan Ali Yücel’in eğitim anlayışında din - Demirtaş, Feyza (My University, 2010)
Hasan Âli Yücel, Din, Din Eğitimi, Din Öğretimi Mevlâna Celaleddin-i Rumi, Mevlevilik, Ahlak, Ahlak Eğitimi, Biyografi ÖZET HASAN ÂLİ YÜCEL’İN EĞİTİMİ ANLAYIŞINDA DİN Hasan Âli Yücel, Osmanlı Devleti’nin eğitim kurumlarında yetişmiş bir Türk aydını olarak tarihimizin en çalkantılı bu dönemine ait fikri, siyasi ve sosyal gelişmelerin şekillendirdiği dünya görüşüne sahiptir. “Hasan Âli Yücel’in Eğitim Anlayışında Din” adını taşıyan çalışmamızda, eğitimci ve devlet adamı yönü öne çıkan Yücel’in çoğunlukla gündeme gelmeyen –getirilmeyen- farklı bir yönü incelenmiştir. Maarif Vekili olduğu döneme ait icraatlarıyla hatırlanan Yücel’in bütüncül bir portresinin sunulabilmesi için O’nun “çok yönlü” bir “geçiş dönemi” aydını olduğu, Hz. Mevlâna ve Mevlevilikle ilgili bağı, Doğu-Batı sentezi konusundaki hassasiyeti ve kendi kişiliğinde bu sentezi nasıl yakaladığı bilinmelidir. Bu çalışma Hasan Âli Yücel’i, yaşadığı döneme ait fikri, sosyal ve siyasi değişimler ile yetiştiği çevre paralelinde tanıma-tanıtma ve ortaya çıkan “aydın portresi” vasıtasıyla O’nun din ve din eğitimi hususundaki görüşlerini tespit etme, bunun yanında ise Türkiye’nin bu konularda geçirdiği değişim-dönüşümün bir profilini sunma amacı taşımaktadır. Hasan Âli Yücel’in Maarif Vekilliği dönemindeki icraatları ile bütünleşen portresine, söylev ve demeçlerinden, şiir ve denemelerine, gazete yazılarından incelemelerine uzanan bir çeşitliğe sahip eserlerinden yola çıkılarak “din ve din eğitimi” konusundaki görüşleri ile katkıda bulunulmuştur. Çalışmamızda Hasan Âli Yücel’in din ve din eğitimine bakışını şekillendiren temel unsurların laiklik ve milliyetçilik prensipleri ile Hz. Mevlâna ve Mevlevilikle bağı olduğu görülmüştür. Hasan Âli Yücel, Religion, Religious Education, Mevlâna Celaleddin-i Rumi, Mawlawiyya, Morale, Moral Education, Biography

THE RELIGION IN EDUCATION CONCEPT OF HASAN ÂLİ YÜCEL Hasan Âli Yücel, as a Turkish intellectual who was grown in the educational institutions of Ottoman Empire, had an idea belonged to the most unsteady period of our history and a philosophy of life shaped by political and social developments. In our study named “The Religion in Education Concept of Hasan Âli Yücel” with Yücel’s educationist and politician side come to fore; a different view of him, which was mostly not come up -brought to - to the agenda, was examined. So that an integrated portrait of Yücel can be presented, who is remembered by his performances belong to the period he was an educational representative; it should be known that he is a “multi-directional” intellectual person of “previous period”, his connection with Hazrat Mevlâna and Mevleviyeh, his sensibility related to the synthesis of East and West and how he catches this synthesis in his own personality. This study has an aim to recognize-introduce Hasan Âli Yücel’s idea, social and political changes belong to his time period along with the community parallel that he grew up, and through the appeared “intellectual portrait” of him, to determine his views related to religion and religious education and also to present the change-transfer profile that Turkey had in this matters. In the portrait of Hasan Âli Yücel, which communed with his performances during his Educational Representative period, contribution was made with his opinions regarding “religion and religious education” by his works that have a variety starting from his discourses and statements, to his poems and essays and from his columns to researches. In our works, secularism and nationalism principles of main elements that shape Hasan Âli Yücel’s view to religion and religious education along with his connection with Hazrat Mevlâna and Mevleviyeh, are seen.
Keywords: Din Eğitimi; Eğitim_Din