Algılanan örgütsel destek, psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler : banka çalışanları üzerine bir araştırma - Özakar, Özlem Öcal (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı algılanan örgütsel destek, psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin banka çalışanları üzerinde incelenmesidir. Hizmet sektöründe yer alan bankacılık sektöründe, çalışanların performansları ve başarısı, örgüte olan bağlılıkları ile doğrudan ilişkilidir. Çalışanların örgüte bağlılıklarının güçlü olması, örgüt çıkarları için çaba sarf etmelerini sağlayabilmekteve bu durum örgütsel verimliliği arttırabilmektedir. Çalışanların örgüte olan bağlılık duygularında ise örgütsel destek ve psikolojik güçlendirme algıları önem kazanmaktadır. Literatürde örgütsel bağlılık kavramının incelendiği çalışma sayısı oldukça fazla olmakla beraber örgütsel bağlılığın örgütsel deste k ve psikolojik güçlendirme algıları ile olan ilişkilerinin incelendiği çalışma sayısı sınırlıdır. Bu durum araştırmanın önemini arttırmaktadır. Araştırmada veri toplamada anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini özel bir bankanın hem şube hem genel müdürlük çalışanları oluşturmaktadır. Adı ve Soyadı: Özlem ÖCAL ÖZAKARAnabilim Dalı : İşletmeProgramı : İnsan Kaynakları YönetimiTez Danışmanı : Doç. Dr. Esra Dinç ElmalıTez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Temmuz, 2019Anahtar Kelimeler : Örgütsel Destek, Psikolojik Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık iiBanka orta ölçekli ve 1000 çalışan sayısına sahiptir. Araştırmada 310 banka çalışanına anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; algılanan örgütsel desteğin, örgütsel bağlılığın alt boyutlarından normatif bağlılık, devam bağlılığı ve duygusal bağlılık üzerinde pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür. P sikolojik güçlendirmenin etki, anlam ve özerklik boyutlarının normatif bağlılık ve duygusal bağlılık üzerinde pozitif yönlü, etki boyutunun devam bağlılığı üzeri nde pozitif yönlü etkisi bulunurken, yetkinlik boyutunun normatif ve duygusal bağlılık üzerinde negatif etkisi olduğu görülmüştür.

The aim of this study is to investigate the relationship between perceived organizational support, psychological empowerment and organizational commitment among bank employees. In the service sector, the performance and success of employees are directly related to their commitment to the organization. The strong commitment of the employees to the organization enables them to make efforts for the interests of the organization and this increases the organizational efficiency. Perceptions of organizational support and psychological empowerment gain importance in employees' sense of commitment to the organization. Although the number of studies examining the concept of organizational commitment is quite high in the literature, the number of studies examining the relationship between organizational commitment and perceptions of organizational support and psychological empowerment is limited. This increases the importance of the research. In the research, descriptive and descriptive models were used as methods. A s urvey was conducted to determine the relationships between the employees' perceptions of Name and Surname: Özlem ÖCAL ÖZAKARDepartment : Business AdministrationProgram : Human Resources ManagementThesis Assoc. Prof. Esra Dinç ElmalıThesis Type and Date : Master – July, 2019Anahtar Kelimeler : Organizational Support, Psychological Empowerment, Organizational Commitment ivorganizational commitment, organizational support and psychological empowerment. The population of the research consists of both branch and head office employees of a private bank. The bank is medium-sized and employs 1000 employees. In this research, a questionnaire was applied to 310 bank employees. As a result of the research; it was seen that perceived organizational support had a positive effect on affective commitment, continuance commitment and normative commitment which were subdimensions of the organizational commitment. Impact, meaning and self determination dimensions of psychological empowerment had a positive effect on normative and affective commitment, impact dimension had a positive effect on continuance commitment, also competence dimension had a negatife effect on normative commitment and affactive commitment.
Keywords: Business; İşletme; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık Organizational Support; Örgütsel Destek; Psikolojik Güçlendirme; Psychological Empowerment