Covid-19 salgınında mutluluk hedefli alışveriş davranışları - YILDIRIM, İLKNUR ESEN (My University, 2022)
COVID-19 salgını, Mart 2020’den itibaren dünyada ve Türkiye’de yaşamın her alanında etkili olduğu gibi, günlük alışkanlıklarda ve tüketici tercihlerinde de önemli değişimlere yol açmıştır. Özellikle karantina dönemleri; internet kullanımının artmasına, online alışverişin ve kargo/kurye hizmetlerinin yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışmada; COVID-19 salgınının ekonomik, sosyal ve psikolojik güçlükleriyle baş etmede alışveriş yapmanın, özellikle de zaruri ihtiyaç kategorisinde olmayan alışverişlerin yeri, kapsamı ve bireyler üzerindeki etkisi ele alınmıştır. COVID-19 salgınında mutluluk hedefli alışveriş davranışlarını tespit etmek amacıyla bir online anket aracılığıyla tüketicilerin görüşlerine başvurulmuştur. 482 gönüllü katılımcıdan derlenen veri seti; nicel ve nitel analiz teknikleri ile değerlendirilmiştir. Salgın döneminde satın alma davranışlarındaki değişimler, COVID-19 salgınında alışveriş kanalı tercihleri, mutluluk hedefli olarak tercih edilen ürünler ve bu alışverişlerin tüketiciler üzerindeki etkisi incelenmiş; katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, COVID-19 salgınına has ürün tercihleri tespit edilmiş; salgının alışveriş kanalı tercihlerinde ve tüketicilerin satın alma davranışlarında kalıcı değişimlere yol açacağı öngörülmüştür.

The COVID-19 pandemic, which has been effective in all areas of life in the world and in Turkey since March 2020, has also led to significant changes in consumer preferences and shopping habits. It is known that the quarantine periods has paved the way for the increase in internet usage and the spread of online shopping and cargo service demand. In this study, the scope of shopping, particularly shopping that is not in the category of essential needs, and its effect on individuals in coping with the economic, social and psychological difficulties of the pandemic are discussed. To determine happiness-targeted shopping behaviors, consumers’ opinions were sought through an online survey. The data set was compiled from 482 volunteer participants and analyzed with quantitative and qualitative analysis techniques. Changes in purchasing behaviors and shopping channel preferences during the pandemic is examined. Happinessoriented products preferred, shopping behaviors focused on happiness, and their effect on consumers were analyzed by associating them with the demographic characteristics of the participants. According to data obtained, product preferences specific to the pandemic were determined and it was predicted that the pandemic would lead to permanent changes in the shopping channel preferences and purchasing behaviors of consumers
Happiness-targeted shopping behaviors in the covid-19 pandemic
Keywords: COVID-19; Pandemic; Online Shopping; Consumer Behavior; Happiness; Salgın; İnternetten Alışveriş; Tüketici Davranışları; Mutluluk